Proiect românesc, premiat de UE pentru conservarea patrimoniului cultural

7 mai 2014, ora 00:10, in categoria Cultural

Proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna, din județul Suceava, a primit luni seară unul dintre cele șase Mari Premii pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE și de mișcarea Europa Nostra. Proiectul românesc a câştigat şi Premiul publicului, în urma votului a peste zece mii de persoane.

Premiile, menite să să promoveze conservarea patrimoniului cultural din ţările europene, au fost decernate la Viena, în cadrul unei ceremonii patronate de președintele Austriei, Heinz Fischer, de comisarul european Androulla Vassiliou și de tenorul Plácido Domingo, președintele Europa Nostra. 27 de proiecte din întreaga uniune au primit recunoaşteri din partea acestora, 6 au fost distinse cu Marele Premiu şi unul cu Premiului publicului, acordat în urma unui vot online, relatează agerpres.ro.

Proiectul românesc de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna a fost desemnat câştigător al Marelui Premiu la categoria „Conservare”, alături de un proiect privind conservarea arhitecturii tradiționale a Caselor Walser în Alagna Valsesia (Italia) şi de un program de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).

Juriul s-a declarat impresionat de nivelul înalt de profesionalism de care s-a dat dovadă în procesul de restaurare și conservare a operi de artă de la Dragomirna, care acoperă aproximativ 900 de metri pătrați de suprafață murală. Lucrările s-au desfășurat într-o perioadă de timp scurtă, iar din echipa de conservare au făcut parte 50 de profesioniști și studenți din diferite țări, sub conducerea unui expert român. Restauratorii au respectat tehnicile originale au folost materiale naturale, tradiționale și reversibile şi au conservat patina originală, se arată într-un comunicat de presă al CE.

Sursa:
yahoo news

Redactor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: