Plăcintă cu brânză

9 septembrie 2017, ora 09:10, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Sfaturi utile

Aluatul:
cca 700 g făină (depinde de calitatea şi de gradul de umiditate câtă folosiţi exact)
4 ouă
100 g unt
4 linguri de ulei
100 ml lapte
4 linguri de zahăr
un praf de sare
un pacheţel de drojdie uscată
un ou pentru uns pe deasupra

Umplutura:
300 g brânză de vaci
proaspătă
1 ou
o lingură de gris
5 linguri de zahăr
un pacheţel de zahăr vanilat
2 mâini de stafide

Mai întâi am luat o lingură de lapte cald şi l-am amestecat cu drojdia, cu puţin zahăr şi o linguriţă de făină. Asta a fost maiaua. Apoi am pus restul de lapte la fiert cu o lingură de ulei. Când a dat în clocot, am luat ibricul deoparte şi am adăugat o mână de făină amestecând des cu o lingură de lemn ca să se omogenizeze aluatul. Am lăsat la răcit.


Făina am pus-o într-un lighenaş, am făcut o gaură în mijloc şi am pus acolo maiaua, ouăle, sarea, untul şi aluatul opărit. Am amestecat bine şi am frământat până când am obţinut un aluat potrivit de tare, bun de întins. Am continuat frământatul adăugând cele 3 linguri de ulei rămase. Am frământat cca 15 minute apoi am lăsat aluatul la dospit până când şi-a dublat volumul.


După aceea am împărţit aluatul în mici turtiţe pe care le-am aplatizat cu mâna în formă aproximativ pătrată.
Am umplut fiecare plăcintă cu un amestec format din brânză de vaci, ou, zahăr, stafide, zahăr vanilat şi gris. Dacă brânza nu este îndeajuns de grasă, se poate adăuga puţin unt sau smântână în umplutură.


După care se adună colţurile plăcintei, câte două.
Plăcintele se pun în tăvi unse cu ulei sau cu unt solid. Se mai lasă cca 15 minute la crescut, eventual până când cuptorul este bine încălzit, apoi se ung cu ou bătut, şi se coc la foc potrivit până când se rumenesc frumos şi nu mai puteţi aştepta de mirosul care vă îmbie De regulă, plăcintele sunt gata în cca 40 de minute. Când se mai răcoresc un pic, se desprind cu lama unui cuţit de fundul tăvii, se pudrează şi se servesc calde, aburinde aproape.

Poftă bună!

 

Autor: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: