Pască cu stafide

11 aprilie 2015, ora 18:52, in categoria Bucataria traditionala romaneasca, Sfaturi utile

Ingrediente pentru aluat: 3 ouă, 200 ml lapte, 500 g făină, 1 pliculeţ drojdie uscată, 100 ml ulei, 100 g zahăr, coaja rasă de la o lămâie.

Ingrediente pentru umplutură: 750 g brânză de vaci, 5 ouă, 100 g unt, 150 g smântână, 60 g griş, 90 g făină, 200 g zahăr, 5 ouă, 1 linguriţă esenţă de vanilie, 150 g stafide, 2 linguri de rom, 3 linguri lapte, coaja rasă de la o portocală sau lămâie.

 

Mod de preparare
Se pregăteşte maiaua. Aceasta se obţine din drojdie, o lingură zahăr şi puţină făină, care se acoperă cu lapte. Lăsăm să dospească şi în acest timp punem stafidele la înmuiat în 3 linguri lapte şi rom. După ce a început să lucreze drojdia, turnăm maiaua peste făină şi pe rând adăugăm ouăle.

Se pun apoi laptele, zahărul, uleiul şi esenţa de vanilie şi începem să frământăm până obţinem un aluat elastic. Se acoperă şi se lasă la loc cald 30-40 de minute. Cât timp acesta creşte pregătim umplutura amestecând brânză cu unt (la temperatura camerei), smântână, zahăr, faină, coajă de portocale, gălbenuşuri şi stafide. Inserăm apoi albuşurile bătute spumă, amestecând uşor până se omogenizează compoziţia.
Într-o formă rotundă de tort punem aluat de grosimea unui deget, urcăm cu aluat şi pe marginea tăvii cam 2 degete. Luăm bucăţele de aluat şi le răsucim în mâini astfel încât să ne iasă nişte rulouri tip cilindru pe care le împletim.
Presărăm griş pe aluatul din tavă, apoi punem brânza cu stafide. Punem aluatul împletit deasupra, ungem pasca cu un ou şi o coacem 60 de minute la 180°C. După ce se rumeneşte o acoperim cu o folie de staniol şi o lăsăm în continuare să se coacă (cam după 30-35 de minute).
O lăsăm să se răcească câteva ore înainte să o servim.

Poftă bună!

Autor: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: