OGRETINUL(Drajna-Prahova), are microclimat de foehn!Investiti aici, in case de vacanta si pensiuni turistice!!!

6 iunie 2019, ora 08:09, in categoria Ninel Stama, Stiri, Stiri / evenimente locale

 

Autor : Ninel Stama***** Ogretinul, fosta comuna, astazi sat in Comuna Drajna-Prahova, s-a bucurat dintotdeauna de o clima aparte, cu ierni relativ blande si veri ferite de arsita caniculara sau de furtunile violete.Nu intamplator, Ogretinul, situat la estul Castrului roman, construit in panta lina pe Dealul Gradiste, a fost gradina(ograda) acestui castru, cu aproape 2000 de ani in urma.  In copilaria mea, am auzit deseori, fie de la bunicul meu, Mitu Oprea, fie de la Titi Stama(var primar cu tatal meu), oameni care au fost “baci”renumiti, cunoscuti in zona noastra pentru o mare pricepere si dragoste in cresterea animalelor, vorbind despre conditiile meteorologice ale fiecarui anotimp, ca “noi aici, am fost mereu feriti de vreme rea, pentru ca suntem intr-o vale, la adapostul muntilor si dealurilor inalte”.Mama mea, Cocuta Stama, imi spune de fiecare data si acum, cand se anunta la televiziuni cod galben sau portocaliu in Muntenia, aproape enervant, dar binecuvantat, avand dreptate de fiecare data : “nu o sa fie la noi, o sa vezi ca pe noi ne ocoleste”…referindu-se fie la canicula, fie la furtuna, viscol sau alte forme de vreme rea.

Pornind de la aceste constatari, am cautat sa inteleg explicatia stiintifica a celor spuse si constatate de batranii nostri si iata ce am aflat:

Asa cum este asezat Ogretinul, in aceasta minunata zona a dealurilor subcarpatice, diferenta de altitudine, dintre zonele locuite astazi  si varfurile dealurilor care inconjoara localitatea, este de aproximativ 400 de metri, astfel:  dealurile din sud-vest cu Vârful Scafe, ating aproximativ 800 m,  în vest vârful Cetaţuia – 710 m şi la nord vârful Leordeanu – 834 m.Mai trebuie precizat faptul ca relieful Ogretinul, venind dinspre nord spre sud, este despartit de o coama deluroasa care coboara de la Varful Rosu, Varful Mircea, prin Varful Cornului catre centrul satului, formand la coborare, doua vai bogate, adanci: pe partea dreapta Valea Podului si pe partea stanga, Valea Ogretinului.

Datorita alcatuirii reliefului, sub aceasta dispunere aratata mai sus, se manifesta in OGRETIN asa zisul MICROCLIMAT CU EFECT DE FOEHN.

Ce stim si cum se formeaza acest efect de foehn???

 

Masele de aer care se deplaseaza spre munte capata mişcare ascendenta în timpul careia, datorita presiunii tot mai mici a mediului atmosferic, se dilata(destindere adiabatic) şi se racesc. Pe versantul adapostit, în timpul coborarii, se petrece fenomenul invers: masa de aer se contracta adiabatic şi se încalzeşte.

 

Ascendenţa maselor de aer pe versantul expus vantului, conduc la condensarea vaporilor conţinuţi (formarea norilor şi a precipitaţiilor de tip orografic).Pe versantul adapostit vantului, masele de aer descarcate de umezeala  coboara. Datorita compresiei adiabatice şi a frecarii cu suprafaţa terestra se încalzesc. 
Astfel, Ogretinul nu ofera doar un loc placut pentru a avea aici o casa de vacanta, dar microclimatul de foehn, indulcind climatul local, provoacand topirea timpurie a zapezilor, este benefic si in agricultura, pentru cultura pomilor fructiferi si a vitei de vie, a multor culturi subtropicale si la latituni temperate.
 
Personal, eu cred, ca cele doua vai principale ale Ogretinului, ascund platouri si coline care au potential eolian foarte bun(viteza si frecventa vantului) si propun autoritatilor locale si celor interesati sa investeasca, sa efectueze un studiu, consultand datele meteorologice si specialistii din domeniul energiei electrice eoliene.
 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: