Noaptea Sfantului Andrei: Traditii si obiceiuri europene pentru aflarea soartei in dragoste
29 noiembrie 2014, ora 20:33, in categoria Cultural, Sfinte sarbatori
O credinta scotiana spune ca rugaciunile adresate sfantului Andrei la miezul noptii au o putere mai mare si ajung mai repede inaintea Sfantului. Sfantul Andrei ii ajuta pe cei cu credinta si cu sufletul curat sa isi gaseasca sufletul pereche si se roaga pentru ei inaintea lui Dumnezeu.
In Polonia, o metoda de divinatie foarte cunoscuta si folosita este aceea a cerii topite. Conform unui obicei mostenit din strabuni, ceara topita si lichida poate fi turnata direct intr-un vas de metal plin cu apa sau, pentru rezultate mai concludente, prin gaura unei chei. Forma figurinei de ceara care se formeaza in apa poate oferi informatii pretioase despre cel harazit si poate fi interpretata in diverse moduri.
Totodata, in alte zone ale Poloniei, vasul in care se picura ceara topita este tinut in dreptul unei lumini, iar umbra formata de ceara topita in apa ofera si ea indicii despre cel ursit fetei care face practica ritualul respectiv.
Tot in Polonia, este practicata si o alta metoda de ghicire a viitorului in dragoste. Este musai pentru tinerele care doresc sa isi afle ursita in dragoste sa tina post toata ziua si sa manance peste sarat la cina. Ele trebuie sa se abtina din a-si stinge setea chiar daca simt nevoia imperioasa de a bea apa. Trebuie in schimb sa doarma cu o pereche de pantaloni barbatesti sub perna in noaptea dinspre sfantul Andrei. Se spune ca cel pe care il vor visa in acea noapte le va fi si alaturi pentru tot restul vietii.
Mai mult, tot in aceasta seara, in noaptea dinspre Sfantul Andrei, unele tinere pun sub perna mai multe hartiute cu diverse nume de barbati care le-ar putea fi pereche in viata. A doua zi dimineata, cand se trezesc, trebuie sa extraga de sub perna unul dintre aceste biletele si sa-l citeasca. Se spune ca primul bilet extras contine si numele viitorului sot.
In Slovacia si Cehia, tinerele scriu pe bucati mici de hartie numele a mai multor barbati care le-ar putea fi soti. Introduc ulterior aceste hartiute cu nume masculine in interiorul unui aluat, pentru a face “halusky”, niste umpluturi moi. In momentul cand umpluturile halusky sunt gatite, prima care se va ridica la suprafata apei va dezvalui si numele viitorului sot al fetei.
In mod traditional, in Ucraina, tinerele prepara din apa si faina alba anumite prajiturele numite “balabushky”. Pe vremuri, se spune ca tinerele obisnuiau sa aduca in gura apa de la fantana pentru a face aceste prajituri, iar baietii obisnuiau sa le faca sa rada pentru a scapa apa. Cand prajiturelele “balabushky” erau gata, fiecare fata trebuia sa aleaga una si sa o marcheze cu o fasie colorata sau o bucata de hartie. Asezau prajiturelele pe o carpa, urmand sa lase un caine flamand sa intre in casa. In functie de felul in care cainele manca prajiturile respective, fetele puteau face previziuni in ceea ce priveste viitorul lor. Daca, spre exemplu, cainele lua una dintre acele prajituri si se retragea cu ea intr-un colt, tanara care isi recunostea prajitura ca apartinandu-i stia ca destinul ei este sa se marite departe de casa.
O alta metoda folosita de tinere pentru a-si prezice viitorul in dragoste si de a afla cand si daca se vor casatori este reprezentata de metoda pantofilor. Mai multe tinere isi aliniaza pantoful stang in ordine intr-o incapere, de la peretele aflat cel mai departe de usa si pana la usa. Se schimba primul pantof, apoi si ceilalti pantofi si se adauga lantului pana cand unul dintre pantofi atinge pragul usii. Fata al carei pantof ajunge primul la usa se va marita prima si se va marita in curand.
Conform unei superstitii din Austria, in noaptea Sfantului Andrei, tinerele fete care doresc sa isi gaseasca alesul beau cateva guri de vin si apoi rostesc “Andreasgebet”, rugandu-se si invocand ajutorul sfantului. In acest timp, conform unei traditii stravechi, trebuie sa loveasca cu piciorul intr-un pat de paie.
Cate bordeie, atatea obiceiuri… In Scotia, spre exemplu, exista traditia marului decojit. Prin urmare, in ajunul Sfantului Andrei, tinerele care doresc sa se casatoreasca decojesc un mar si ii arunca coaja peste umar. Cu ce litera ti se pare ca aduc literele de pe podea? Conform traditiei, coaja marului dezvaluie si ia forma primei initiale a numelui barbatului cu care tanara se va casatori.
In Marea Britanie, in noaptea magica a Sfantului Andrei, pana si cainii vorbesc in limbajul dragostei. Trebuie sa fii atent daca auzi un caine latrand in noaptea dinspre Sfantul Andrei. Se spune ca persoana potrivita tie va veni din directia din care se aude cainele latrand. Tot in Marea Britanie, pentru a-l visa pe cel ursit, in traditia straveche, fetele obisnuiau sa doarma dezbracate in noaptea dinspre Sfantul Andrei.
Un alt obicei din Marea Britanie spune ca poti afla si altfel daca te vei casatori sau nu in anul care vine. Un pantof ascutit trebuie aruncat inspre usa. Daca pantoful cade cu varful orientat inspre iesire inseamna ca te vei casatori in viitorul apropiat.
Sursa: garbo
Redactor: Maria Dumitrache