Nicosia, capitala europeană cu cele mai slabe performanţe imobiliare în 2013

6 aprilie 2014, ora 11:52, in categoria Turism international

Nicosia s-a remarcat în ultimul deceniu pe scena financiară mondială, datorită reputaţiei de „paradis fiscal” a Ciprului. Capitala s-a dezvoltat cu repeziciune în această perioadă înfloritoare, iar piaţa imobiliară a ţinut cu succes pasul. Însă evenimentele financiare globale au stopat această dinamică, iar analiştii internaţionali nu privesc cu optimism către viitorul apropiat.

Nicosia este capitala şi cel mai mare oraş din Cipru, precum şi un important centru financiar internaţional. Oraş cu circa 310.000 locuitori, Nicosia este capitala amplasată în cel mai sudic punct dintre capitalele statelor membre UE.

Reputaţia Ciprului de „paradis financiar” a propulsat Nicosia între cele mai bogate oraşe din lume, din punct de vedere al veniturilor per cap de locuitor. Însă criza mondială a pus capăt acelei perioade, iar autorităţile locale au implementat diversemăsuri mai mult sau mai puţin controversate, pentru a oferi cât mai multă transparenţă sectorului financiar.

*Nicosia este un oraş cu o istorie impresionantă, fiind locuit continuu în ultimii 4.500 ani. În antichitate, purta numele de Lendra sau Lendrae
*Nicosia este singura capitală divizată din lume: partea turcească este despărţită de partea grecească printr-o „Linie Verde”, zonă demilitarizată menţinută de ONU

Criza mondială a clătinat puternic economia Ciprului, acesta fiind unul dintre statele ce a avut nevoie de ajutor financiar din partea organizaţiilor internaţionale. Însă măsurile de austeritate implementate de guvern au speriat investitorii străini, obişnuiţi cu un paradis financiar, ceea ce inevitabil s-a reflectat şi în piaţa imobiliară. Anul 2013 a fost al cincilea an consecutiv în care preţul locuinţelor a coborât, potrivit datelor RICS Cipru, iar analiştii nu sunt deloc optimişti în ceea ce priveşte anul 2014. Mai mult, de-a lungul anului trecut, piaţa imobiliară cipriotă a înregistrat cele mai slabe performanţe din Uniunea Europenă, potrivit unui studiu GPG.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:
*Apartament central – 2.000 euro/mp
*Apartament semicentral – 1.600 euro/mp

După creşteri semnificative de preţ înregistrate în 2007 (proprietăţile s-au apreciat cu peste 20%) şi 2008 (+10%), sectorul rezidenţial a intrat în declin, începând cu anul 2009. Până la acel moment, britanicii reprezentau aproape 70% dintre clienţii străini, însă odată cu apariţia recesiunii, cei mai mulţi au încetat investiţiile în statele însorite.

Preţul mediu al locuinţelor din Nicosia a coborât mai puţin decât în alte oraşe, însă devalorizarea acestora nu este de neglijat. În acelaşi timp, a coborât simţitor şi numărul solicitărilor de credite imobiliare – în 2013, numărul acestora a scăzut cu 6% faţă de 2012, ajungând la un volum total de 14 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Central Bank of Cyprus.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:
*Apartament cu un dormitor – central: 400 euro/lună; semicentral: 340 euro/lună
*Apartament cu trei dormitoare – central: 650 euro/lună; semicentral: 560 euro/lună

În acelaşi timp, a avut de suferit şi industria turismului – în primele patru luni ale lui 2013, numărul vizitatorilor străini a fost cu aproape 15% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului anterior, conform Central Bank of Cyprus. Drept urmare, chiriile au scăzut considerabil faţă de anii în care Cipru era una dintre cele mai fierbinţi destinaţii turistice. Potrivit analizelor RICS, randamentele obţinute din închirieri sunt mai scăzute comparativ cu alte ţări cu statut similar (de până în 4% pentru apartamente şi de 2% pentru casele cu grădină).

 

SURSA: imopedia.ro

AUTOR: Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: