Negresa de post
27 iunie 2017, ora 11:12, in categoria Bucataria traditionala romaneasca, MIHAELA DOBRESCU
Prietenii mi-au cerut o saptamana dedicata retetelor de post. Nu promit ca am s-o pot face, dar o sa ma stradui foarte tare uite-asa voi incepe cu o negresa de post absolut delicioasa, daca n-ai sti nici n-ai spune ca e o prajitura de post… fara lapte, fara oua…
Ingrediente
- Blat:
- 2 cani faina
- 100 g zahar
- 3 linguri cacao
- 1/2 cana nuca macinata
- 1 praf de copt
- 1 cana si jumatate de apa minerala carbogazoasa
- 1/2 cana ulei
- 300 g dulceata de trandafiri
- Pentru glazura:
- 2 linguri cacao
- 3 linguri zahar
- 1 lingura ulei
- 3 linguri apa
- esenta de rom
Mod de preparare Negresa de post:
Blat:
Intr-un castron amestecam faina cu zaharul, cacaoa, praful de copt, un praf de sare si nuca macinata. Turnam apoi apa minerala si uleiul, omogenizand bine cu un tel. La sfarsit incorporam dulceata, amestecand bine.
- folosind dulceata textura blatului va fi una moale si umeda. Daca veti folosi gem blatul va fi la fel de pufos, dar mai uscat
- se poate folosi orice alt fel de dulceata, vedeti si voi ce aveti prin camara
Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie
de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere. Lasam la racit in tava.
Glazura:
Punem cacaoa intr-o craticioara. Adaugam zaharul si omogenizam, apoi turnam apa si uleiul. Punem la foc mic si fierbem pana glazura ajunge la consistenta dorita. Lasam sa se raceasca, apoi aromam dupa gust cu esenta de rom.
Cand glazura este calduta, o turnam peste blat, apoi lasam sa se raceasca foarte bine. Se portioneaza dupa dorinta.
SURSA:dulciurifeldefel.ro
Articol preluat de mihaela Dobrescu