MICĂ, dar PUTERNICĂ! SĂMÂNŢA AZTECILOR, ce previne DIABETUL şi bolile GASTROINTESTINALE, stimulează MEMORIA şi SISTEMUL IMUNITAR

1 octombrie 2019, ora 08:30, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Sanatate, Sfaturi utile

 

Sursă bogată de antioxidanţi, proteine, acizi graşi esenţiali şi fibre alimentare, are rolul de a îmbunătăţi funcţiile creierului, de a preveni îmbătrânirea prematură şi de a combate bolile de tot felul.

Sursă de proteine completă, chia poate concura fără probleme cu proteinele din lapte sau din carne. În plus, neavând gluten, poate fi utilizată şi de către cei cu intoleranţă la el. Dintre toate tipurile de seminţe, conţine cel mai mare procent de acizi graşi polinesaturaţi, acid alfa-linoleic (omega-3) şi acid linolenic (omega-6). Conţinutul de proteine din chia este de 19 – 25%, faţă de grâu (14%), porumb (9,2%) şi orez (8,5%).

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, o porţie de chia (28 grame) conţine 9g de grăsime, 5 mg de sare, 11 g de fibre alimentare, 4g de proteine, 18% din doza zilnică recomandată de calciu, 27% din cea de fosfor şi 30% din cea de mangan.

Întăreşte sistemul imunitar

Datorită conţinutului crescut de proteine, seminţele de chia cresc nivelul de energie al organismului, întăresc imunitatea şi previn apariţia bolilor, putând fi considerate nişte aliaţi redutabili pentru un organism sănătos.

Ajută la prevenirea diabetului

Consumate în mod regulat, seminţele de chia reglează nivelului de zahăr din sânge, ajutând astfel la prevenirea apariţiei diabetului. Datorită încărcăturii glicemice foarte scăzute, acestea pot fi folosite fără probleme şi de cei care suferă deja de această boală, favorizând digestia lentă a alimentelor.

Stimulează relaxarea organismului

Datorită conţinutului de triptofan, un aminoacid care ajută la relaxarea organismului şi la intrarea mai rapidă în transa specifică somnului, seminţele de chia au rolul de a combate tulburările de somn.

Împiedică îmbătrânirea prematură

Seminţele de chia sunt o sursă bogată de antioxidanţi, care previn degradarea celulelor, dar şi de fibre, care favorizează digestia şi detoxifierea organismului. Consumate frecvent, contribuie la combaterea înbătrânirii premature, sporind astfel longevitatea.

Previne apariţia bolilor gastrointestinale

Tot datorită conţinutului ridicat de fibre, atât solubile, cât şi insolubile, seminţele de chia au numeroase efecte benefice asupra sistemului digestiv, ajutând la prevenirea bolilor gastrointestinale.

Are proprietăţi antinflamatorii

Medicii au descoperit că bolnavii de artrită care au inclus seminţele de chia în aliimentaţia de zi cu zi au raportat mai puţine dureri şi inflamaţii, comparativ cu cei care nu au consumat acest aliment. “De vină” ar fi concentraţia mare de acizi graşi omega 3, care ajută la lubrifierea articulaţiilor şi la menţinerea supleţii acestora. După ce ajung în organism, acizii graşi esenţiali se transformă în prostaglandine (substanţe paracrine, asemănătoare hormonilor), care combat durerile şi inflamaţiile.

Ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare

Seminţele de chia au proprietatea, cosumate, frecvent, de a regla nivelul colesterolului din sânge şia tensiunii arteriale, lucru ce duce la prevenirea diabetului, unul dintre cei mai mari factori de risc în apariţia bolilor cardiovasculare.

Îmbunătăţeşte funcţiile creierului

Potrivit specialiştilor, consumul de seminţe de chia ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a gândirii, prin sensibilizarea membranelor celulelor cerebrale.

Previne osteoporoza

Ţinând cont că o porţie de 28 de grame de seminţe de chia asigură 18% din necesarul zilnic de calciu, consumul regulat ajută la întărirea oaselor, minimmalizarea riscului de fracturi şi a riscului de apariţie a osteoporozei.

 

 

SURSA: ziuadecj.realitatea.net                      AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: