MEDICER VA INFORMEAZA : POTASIUL SI HIPERTENSIUNEA ARTERIALA
7 iunie 2016, ora 21:00, in categoria MEDICER, Sanatate, Sanatate
POTASIUL SI HIPERTENSIUNEA ARTERIALA
Hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa boala cardiovasculara, principalul ucigas in
lumea moderna. Conform manualului de medicina, valorile normale ale tensiunii arteriale nu
trebuie sa depaseasca 140 mmHg pentru tensiunea arteriala sistolica si 85mm Hg pentru
tensiunea arteriala diastolica. Aceste valori reprezinta limita superioara a normalului, dar
valorile optime sunt chiar mai joase ( sub 130/80 mmHg).
Cresterea tensiunii arteriale peste valorile normale poate ramane mult timp asimptomatica si
diagnosticul va fi pus tardiv, cand apar deja complicatiile. De aceea , tensiunea arteriala
trebuie controlata periodic.
La peste 95% dintre pacienti HTA este esentiala, in absenta unei cauze organice, iar la 5%
dintre pacienti HTA este secundara unei alte boli. In aceste situatii trebuie diagnosticata si
tratata boala de baza. HTA secundara apare in boli renale, endocrine, boli cardiace
congenitale,etc.
Scopul tratamentului este mentinerea normala a valorilor TA, pentru a evita aparitia
complicatiilor. Hipertensiunea este periculoasa prin complicatiile pe care le determina.
Hipertensiunea este un factor de risc pentru boli de inima, rinichi sau accidente vasculare
cerebrale.
Potasiul este un mineral important in reducerea tensiunii arteriale.
Firma MEDICER BIOS a realizat mai multe variante de consum a potasiului .
Astfel avem ANTIHIPERTENSIV MEDICER, pe baza de clorura de potasiu si extract de
usturoi, sub forma de capsule, ambele componente avand roluri diferite in normalizarea tensiunii arteriale.
SAREA FARA SODIU MEDICER, constituita numai din clorura de potasiu, pentru persoanele cu hipertensiune mai ridicata si destinata a fi folosita in mancare, in loc de sare de bucatarie(clorura de sodiu).
SAREA CU CONTINUT REDUS DE SODIU MEDICER , destinata persoanelor cu hipertensiune arteriala moderata si care pastreaza un gust foarte apropiat de sarea de bucatarie.
Potasiul este un mineral de o extrema importanta in sanatatea umana, care necesita un consum
zilnic de cel putin 3,5 grame. Pacientii, dar si medicii, trebuie sa acorde o mare importanta
dietei, mai ales daca tratamentul include medicamente diuretice care pot favoriza depletiunea
organismului de potasiu.
Potasiul este un ion ce se gaseste atat in celule cat si in afara lor, in spatiul extracelular, iar
concentratiile sale din cele doua medii si echilibrul acestora influenteaza functionalitatea
inimii. Potasiul este necesar pentru realizarea corecta a contractiilor musculare, inclusiv a
miocardului (muschiul cardiac). Contractiile necontrolate a diversilor muschi creeaza crampe
neplacute, acelasi lucru poate aparea si in cazul inimii, dar pentru muschiul cardiac inseamna
moartea.
Potasiul si sodiul sunt minerale care lucreaza impreuna pentru mentinerea normala a tensiunii
arteriale, dar si pentru contractii eficiente cardiace.Desi permanent se spune ca hipertensivii
trebuie sa reduca consumul de sodiu, mai important este sa se realizeze un echilibru intre
sodiu si potasiu. Imbunatatind contractiile cardiace, potasiul creste viteza de curgere a
sangelui, crescand presiunea dinamica in sensul curgerii ceea ce duce imediat la reducerea
presiunii pe peretii vaselor de sange si la reducerea pericolului de spargere la care acestia sunt
supusi permanent.
Potasiul si magneziul sunt cele mai importante minerale pentru sustinerea sanatatii inimii si,
implicit, pentru supravietuire.
Potasiul este recomandat in doze crescute sportivilor care elimina mult prin transpiratie,
precum si celor care folosesc diuretice.
Nu se recomanda in dializa si nici celor care folosesc spironolactona.
AUTOR : dr Roxana Ionescu
Medic Primar, specialist medical Medicer
Fotografii: Ninel Stama – Magazinul 1 din Braila(Centru Vechi, Str. Mihai Eminescu)