MARŞUL SOLIDARITĂŢII ÎN FRANŢA. Aproape 3,3 milioane de oameni în stradă în marile oraşe. Hollande: „Parisul este astăzi capitala lumii”

12 ianuarie 2015, ora 02:30, in categoria Evenimente, File de istorie, Klaus Iohannis, Politic, Stiri

 
Parisul a devenit dumincă, pentru o zi, capitala mondială a luptei împotriva terorismului, peste 50 de şefi de stat şi guvern din întreaga lume şi în jur de 1,5 milione de oameni mărşăluind în capitala Franţei, într-o manifestare fără precedent de omagiu a victimelor atentatelor teroriste din această săptămână, în care şi-au pierdut viaţa 17 oameni, dintre care 10 jurnalişti de la publicaţia satirică „Charlie Hebdo”. Manifestări similare au avut loc în mai multe oraşe franceze, potrivit estimărilor, numărul participanţilor fiind de aproape 3,3 milioane de oameni. Piaţa Republicii, locul de întâlnire, a fost neîncăpătoare pentru oamenii veniţi cu câteva ore înainte de începerea oficială a marşului. „Parisul este astăzi capitala lumii”, a declarat preşedintele Franţei, Francois Hollande, în cursul dimineţii. La manifestările de la Paris participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Mediafax/AFP/ Martin Bureau

  •  

Aproape 1,5 milioane de oameni au participat duminică la Paris la marşul solidarităţii din Paris, ca un omagiu adus victimelor atentatelor teroriste din cursul săptămânii trecute. De asemenea, peste Peste 50 de şefi de stat , de guvern şi lideri din toată lumea, printre care şi preşedintele României Klaus Iohannis, au participat la eveniment. Printre cei care alături de preşedintele Franţei au mers în marş, pe un traseu de doar 200 de metri, din raţiuni de securitate,  au fost preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi al Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Marii Britanii, David Cameron, şi cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel. Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi liderul palestinian Mahmoud Abbas au fost şi ei prezenţi la mitingul de solidaritate de la Paris.

Şefii de stat şi de guvern au fost primiţi la Palatul Elysee de preşedintele Francois Hollande, după care în jurul orei 16:30 au participat la marş. În cursul serii Hollande şi Netanyahu au mers la Marea Sinagogă din Paris, unde au fost întâmpinaţi cu ovaţii de cei care au luat parte la ceremonia de comemorare a victimelor teroriştilor.

 

Şi în celelelalte oraşe ale Franţei oamenii au ieşit în stradă, potrivit presei franceze, numărul celor care au mărşăluit în întreaga ţară fiind în jur de 3,3 milioane.

Gândul a transmis LIVE

UPDATE 21:08 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la revenirea de la Paris că îi mulţumeşte Francois Hollande „pentru atenţia specială pe care a acordat-o mesajelor noastre şi solidarităţii din partea poporului român”

UPDATE 20:04 Preşedintele Francois Hollande şi premierul israelian Benjamin Netanyahu participă la o ceremonie dedicată victimelor atentatelor la Marea Sinagogă din Paris.

UPDATE 19:55 Potrivit estimărilor citate de AFP, în jur de 3,3 milioane de francezi au participat în întreaga ţară la mitinguri de solidaritate, ca omagiu pentru victimele atacurilor teroriste de la Paris.

UPDATE 19:06 Coloana de poliţişti care merge în marş cu un baner pe care scrie „Poliţia în doliu”, ajunge în Piaţa Naţiunii în aplauzele mulţimii care scandează „Charlie! Charlie”

 

 

UPDATE 18:27 Potrivit estimărilor presei franceze în jur de 2,5 milioane de oameni au ieşit în stradă în toată Franţa, aproape 1,5 milioane la Paris şi 1 milion în celelate oraşe.

UPDATE 18:00 Numărul celor care participă la marşul solidarităţii din Paris este între 1,3 milioane şi 1,5 milioane de oameni.

UPDATE 17:47 Alături de cei peste un milion de oameni care participă la marşul de la Paris, peste 600.000 de mii au ieşit în stradă în marile oraşe ale Franţei: la Lyon – aproape 200.000, la Bordeaux – peste 100.000, la Marseille şi Rennes – peste 60.000, la Grenoble – în jur de 70.000, iar la Strasbourg în jur de 40.000. 

 

 

UPDATE 17:08 Marşul la care participă aproape un milion de oameni, la Paris, a început.

 

 

UPDATE 17:02 Membrii redacţiei Charlie Hebdo, cu banderole pe frunte pe care scrie Charlie, şi rudele victimelor sunt în primul rând. Preşedintele şi premierul Franţei s-au întâlnit cu ei.

 

UPDATE 16:48 Marşul liderilor politici s-a desfăşurat, din raţiuni de securitate, doar pe parcursul a 200 de metri. La final, Francois Hollande i-a salutat pe cei prezenţi. Însoţit de premierul Manuel Valls, preşedintele francez  s-a oprit apoi şi a stat de vorbă cu poliţiştii care erau în zonă, dar şi cu oamenii care participă la manifestaţia din Paris.

UPDATE 16:41 Klaus Iohannis se află în primul rând, la marşul şefilor de stat şi de guvern, alături de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

UPDATE 14:30 MARŞUL SOLIDARITĂŢII A ÎNCEPUT

UPDATE 16:23 Şefii de stat şi de guvern se pregătesc pentru a porni în marş.

UPDATE 15:39 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, l-a sunat în această dimineaţă pe Lassana Bathily, angajatul de la magazinul din periferia Parisului care i-a ajutat pe o parte dintre clienţi să se ascundă în camera frigorifică în timpul luării de ostatici. Şeful statului francez i-a mulţumit tânărului musulman pentru cum a acţionat.

 

UPDATE 15:30 Cu o jumătate de oră înaintea începerii marşului, Piaţa Republicii din Paris este arhiplină. Liderii lumii au plecat de la Palatul Elysee şi se îndreaptă către locul manifestaţiei.

 

UPDATE 15:18 Străzile care duc către Piaţa Republicii sunt pline de oameni.

 

UPDATE 15:12 Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit la Elysee de omologul său francez, Francois Hollande.

UPDATE 14:57 Secretarul de stat american Eric Holder a anunţat astăzi că un summit internaţional consacrat luptei împotriva terorismului va avea loc pe 18 februarie la Washington. 

UPDATE 14:57 Ministrul de Interne al Franţei, Bernard Cazeneuve, susţine că este nevoie de un control întărit la frontierele externe ale UE.

UPDATE 14:31 Spania cere introducerea controalelor la frontierele Schengen.  „Vom apăra instaurarea controalelor la frontiere şi este posibil, prin urmare, să fie necesară modificarea tratatului Schengen”, care prevede libertatea de circulaţie în spaţiul Schengen, din care fac parte 26 de state din Europa, inclusiv 22 de membre ale Uniunii Europene, a declarat ministrul pentru cotidianul El Pais, înaintea unei reuniuni ministeriale pe această temă la Paris.

UPDATE 14:00 Potrivit AFP, cu două ore înaintea începerii evenimentului Piaţa Republicii este aproape plină”

UPDATE 13:30 Preşedintele Francois Hollande îi primeşte la Palatul Elysee pe liderii care vor participa la marşul solidarităţii. Anterior preşedintele francez a declarat că „Parisul este astăzi capitala lumii”.

Lideri din toată lumea, partide, sindicate, grupuri religioase evreieşti, creştine, musulmane, asociaţii, personalităţi: toate elementele par întrunite pentru a face din 11 ianuarie o zi istorică.

Iniţial era un miting în memoria victimelor celor trei jihadişti, ucişi între timp de forţele de securitate: caricaturiştii de la revista satirică Charlie Hebdo masacraţi miercuri de fraţii Said şi Cherif Kouachi, apoi o tânără poliţistă ucisă joi şi patru persoane omorâte vineri într-un magazin evreiesc de Amedy Coulibaly. Însă mitingul s-a transformat progresiv într-un summit cu înaltă rezonanţă diplomatică.

Cuplul regal iordanian, premierul israelian şi preşedintele palestinian erau aşteptaţi la Paris pentru a se alătura preşedintelui Francois Hollande începând cu ora 15.00 (16.00, ora României). Vor fi prezenţi şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Înaintea lui Hollande, un singur preşedinte francez a mai participat la o manifestaţie de stradă: Francois Mitterrand, în 1980, după profanarea cimitirului evreiesc din Carpentras, în sud-estul Franţei.

Marşul se va desfăşura pe o distanţă de trei kilometri, între Piaţa Republicii şi cea a Naţiunii, din estul Parisului.

Vor participa de asemenea opt preşedinţi africani şi numeroşi lideri europeni, printre care preşedintele român Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi al Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Marii Britanii, David Cameron, şi cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel.

De asemenea, şi-au anunţat participarea la acest miting secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, şi cel ungar, Viktor Orban, preşedinta Elveţiei, Simonetta Sommarugale, şi prim-miniştrii danez, Helle Thorning-Schmidt, belgian, Charles Michel, olandez, Mark Rutte, grec, Antonis Samaras, portughez, Pedro Passos Coelho, ceh, Bohuslav Sobotka, şi leton, Laimdota Straujuma.

Mobilizare internaţională

În total, vor fi aproape 50 de şefi de state şi Guverne, pe care Francois Hollande, prezent pe toate fronturile în timpul crizei, îi va primi întâi la palatul prezidenţial Elysee.

Preşedinţia a salutat “mobilizarea internaţională excepţională” şi “unitatea naţională”. De altfel, un sondaj Ifop publicat sâmbătă seara de Paris Match arată că după cele trei zile tragice, 97 la sută dintre francezi consideră necesar să se dea dovadă de unitate naţională.

La marşul republican, familiile victimelor vor deschide cortegiul, urmate de Hollande şi oaspeţii străini, apoi de personalităţile politice franceze.

Toate partidele vor fi prezente, cu excepţia Frontului Naţional, a cărui preşedintă, Marine Le Pen, a denunţat excluderea formaţiunii sale de extremă-dreapta de la mitingul parizian şi a făcut apel la manifestaţii în provincie.

Mobilizarea impresionantă înregistrată sâmbătă în oraşele franceze din provincie – 700.000 de persoane în total, potrivit ministrului de Interne – părea să anunţe o prezenţă mult mai mare în capitală, duminică.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a estimat că vor fi “sute de mii” de manifestanţi, în timp ce premierul Manuel Valls a vorbit despre “milioane”.

Recordul în Franţa a fost de 1,5 milioane de persoane care au ieşit în stradă după victoria la Campionatul Mondial de fotbal din 1998.

Valls a promis măsuri excepţionale de securitate, cu mobilizarea a 2.200 de membri ai forţelor de ordine, închiderea a zece staţii de metrou şi interzicerea staţionării vehiculelor.

Acest miting de amploare intervine în condiţiile în care planul de securitate Vigipirate este la cel mai ridicat nivel – “alertă de atentat – în regiunea pariziană.

În cadrul acestui plan, 2.000 de poliţişti şi 1.350 de militari vor proteja obiectivele sensibile de la Paris şi din regiunea sa, precum sediile instituţiilor de presă, lăcaşuri de cult, şcoli confesionale, clădiri publice, reprezentanţe diplomatice.

Reuniune la Palatul Elysee

Acoperirea mediatică ar urma să fie de asemenea excepţională, aşa cum a fost pe tot parcursul crizei comparate cu un “11 septembrie” francez.

Dar ziua Executivului nu se rezumă la marşul republican. În cursul dimineţii, Hollande şi premierul său îi vor primi pe reprezentanţii comunităţii evreieşti din Franţa, cu care vor discuta despre luarea de ostatici de la un magazin evreiesc, soldată cu patru morţi.

După-amiază preşedintele va merge la marea sinagogă din Paris, Synagogue de la Victoire, situată în centrul capitalei.

La ora 12.00 (13.00, ora României), Hollande va primi Guvernul în formaţie completă, iar la 13.00 (14.00, ora României) îl va primi pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, predecesorul său, care a acceptat o invitaţie refuzată de octogenarii Valery Giscard d’Estaing şi Jacques Chirac. Vor urma apoi foştii prim-miniştri, printre care Michel Rocard, Jean-Marc Ayrault şi Alain Juppe.

Hollande va primi de asemenea la Elysee lideri internaţionali şi personalităţi franceze, apoi va merge împreună cu ei la marşul republican.

Ministrul său de Interne va avea de asemenea o misiune dificilă, pe lângă securizarea cortegiului, având programată şi o reuniune internaţională pe tema terorismului, unde vor fi prezenţi 11 miniştri europeni de Interne şi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder. Letonia, Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Polonia, Suedia şi Marea Britanie vor fi reprezentate.

După aceste momente de omagiu, doliu şi comuniune, vor urma fără îndoială cele ale dezbaterilor, acuzaţiilor, îndoielilor privind sistemele de securitate în care, după cum a recunoscut şi premierul Valls, au existat “breşe”.

Articol preluat integral de pe Gandul.info

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: