Leurda (usturoita)

6 iulie 2015, ora 08:30, in categoria Sanatate, Sanatate, Sfaturi utile

 

Leurda este o planta erbacee cu miros si gust de usturoi. Face parte din familia liliaceelor. Inaltimea maxima pe care o poate atinge este de un metru si jumatate. In pamant, leurda are un bulb ovoidal, format din solzi grosi, asemanatori cateilor de usturoi. Tulpina este insotita de doua frunze. Leurda infloreste in aprilie si mai, uneori si in iunie. Florile se aduna intr-o inflorescenta sub forma de umbrela, ce cuprinde intre cinci si 20 de flori de un alb stralucitor. Fructul este o capsula. Leurda poate inlocui usturoiul si poate fi conservata. Creste in toate zonele Romaniei. Din punct de vedere medicinal, importante sunt frunzele – din care se prepara o infuzie.

Intrebuintari medicinale

Leurda are virtuti antiscorbutice, depurative, diuretice, tonificatoare. Este recomandata in avitaminoze. Este si un agent eficient de curatire a organismului, a tractului gastro-intestinal si nu numai, in reglarea activitatii rinichilor, precum si in activarea si reactivarea activitatii intestinale.

  • Uz intern: ateroscleroza, hipertensiune si alte tulburari cardiace, boli de stomac (diaree acuta si cronica, balonari, colici, constipatie), viermi intestinali, boli de plamani, imbunatatirea respiratiei
  • Uz extern: rani care se vindeca greu, eczeme, reumatism, scrofuloza

 

Mod de folosire

  • Uz intern
    • Infuzie de leurda din una-doua linguri de frunze uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita. Se beau doua-trei cani pe zi
    • Decoct de leurda din doi-trei bulbi zdrobiti, fierti in 200 ml de apa sau lapte timp de 15 minute. Cantitatea rezultata se bea pe parcursul unei zile
  • Uz extern
    • Tinctura de leurda obtinuta din bulbi rasi, pusi la macerat in alcool de 70 grade. Se pun cataplasme sau se fac frectii in zona afectat.

Denumiri

Denumiri populare: usturoita, ai-ciorasc, ai-de-padure, ai-salbatic, aiusi, aliu, aliu-de-iunie, leoarda, leorda, usturoi de padure, usturoi salbatic
Denumire stiintifica: Allium ursinum

 

 

SURSA: .ceai.info                       AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: