Leurda, planta minune a primăverii
20 martie 2015, ora 08:00, in categoria Sanatate, Sfaturi utile
Leurda este şi ea unul dintre vestitorii primăverii! Frunzele sale, de un verde strălucitor, au proprietăţi curative şi seamănă cu cele de lăcrămioare. Doar că au gust şi miros de usturoi, din a carui familie fac parte.
Dacă usturoiul creşte imunutatea organismului şi ne protejează de răceli, sora sa are calităţi depurative şi detoxifiează. Are si efete diuretice si antiseptice, utile în caz de infecţii şi edeme de natură renală. La nivel intern, curăţă sângele, îmbunătăţeşte digestia şi combate paraziţii intestinali.
De asemenea, previne îmbătrânirea prematura şi bolile degenerative, după cum afirmă medicul Ruxandra Constantina, specialist în afitoterapie. Leurda stimulează astfel, capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile şi stările de nelinişte, după cum afirmă unii specialişti.
Potrivit site-ului sănatate.bzi.ro, leurda ar face minuni şi în bolile gastrointestinale. De asemenea, ar reduce nivelul colesterolului rău din sânge şi hipertensiunea arterială şi ar previni accidentele vasculare cerebrale. Are rezultate şi în bronşite sau in afecţiuni ale sistemului urinar. Consumul de leurdă este recomandat şi bolnavilor de gută, deoarece are puterea de a elimina excesul de acid uric din organism.
La nivel extern, leurda are efecte pozitive în combaterea reumatismului şi vindecarea eczemelor, herpesului şi chiar a rănilor care refuză să treacă. Din frunzele proaspete se fac salate şi sucuri. Efectele consumului lor se văd aproape imediat în starea de bine şi în nivelul de energie crescut.