La ce boala grava sunt predispuse femeile geloase si cu toane?

9 iulie 2021, ora 19:00, in categoria Sanatate, Sanatate, Sfaturi utile, Stiri

Femeile care, la varsta mijlocie, sunt anxioase, geloase si au schimbari frecvente de dispozitie prezinta un risc mai mare de a suferi, la varste mai inaintate, de maladia Alzheimer, comparativ cu semenele lor mai calme si mai echilibrate, arata un studiu realizat pe aproximativ 800 de femei.

 

Participantele, cu varste cuprinse, in general, intre 35 si 55 de ani, au fost testate pentru identificarea trasaturilor de personalitate, inclusiv nivelul de nevrotism. Un grad mare de nevrotism in ansamblul trasaturilor de personalitate este asociat cu anxietatea (tendinta de a-si face griji), gelozia, schimbarile de dispozitie, tendinta de a se supara cu usurinta si de a fi chinuit de sentimente de vinovatie.

Femeile au fost, de asemenea, intrebate daca sunt stresate la locul de munca, acasa ori din cauza unor probleme de sanatate. Aceste intrebari au fost puse la fiecare 5 ani, studiul durand, in total, 38 de ani.

In acest timp, 153 de participante au ajuns sa sufere de dementa.

Cele care obtinusera scorurile cele mai mari pentru nevrotism, la varsta mijlocie, erau predispuse in cea mai mare masura la aceasta boala, dar numai daca fusesera supuse unui stres indelungat.

Doar nevrotismul, luat separat, nu mareste riscul de Alzheimer, dar persoanele nevrotice care erau, in acelasi timp, timide si introvertite prezentau cel mai mare risc, arata autorii studiului intr-un articol publicat in jurnalul Neurology; ei cred ca persoanele nevrotice resimt mai puternic stresul, iar acest lucru are efecte nocive asupra creierului, sau, poate, aceste persoane ar avea si un stil de viata mai nesanatos.

Deoarece numarul persoanelor ce sufera de maladia Alzheimer este in crestere, este important sa fie identificate persoanele cu risc sporit de a dezvolta aceasta afectiune, spun specialistii.

SURSA : cerceteaza.com           AUTOR : Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: