Jurnal de Presedinte – Episodul 14 : Klaus Iohannis a participat azi la liturghia de la Catedrala Ortodoxă din Sibiu

4 ianuarie 2015, ora 13:15, in categoria Evenimente, Klaus Iohannis, Sfinte sarbatori

Preşedintele ţării a participat azi la liturghia de la Catedrala Ortodoxă din Sibiu, unde slujba a fost condusă de mitropolitul Laurenţiu Streza.


ACTUALIZARE 11.50. Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, a spus, în predica pe care ţinut-o la catedrala din Sibiu, că se simte onorat de faptul că preşedintele Iohannis a participat la slujbă şi a afirmat că şi patriarhul Daniel îl aşteaptă pe şeful statului la o slujbă.

După predică, în jurul orei 11.45, Iohannis a ieşit din catedrală însoţit de IPS Laurenţiu Streza, cei doi făcând două fotografii pe scările lăcaşului de cult.

  
 Ulterior, preşedintele a dat mâna cu mai multe persoane aflate în curtea lăcaşului de cult şi le-a urat românilor „La mulţi ani!” şi „un an 2015binecuvântat”.

Apoi, Iohannis a intrat împreună cu Laurenţiu Streza în reşedinţa mitropolitului, unde a stat circa 20 de minute, iar la ieşire preşedintele a salutat oamenii şi le-a spus din nou „La mulţi ani!”.

 

ACTUALIZARE 10.15. Imagini din Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde preşedintele participă la liturghie.

ACTUALIZARE 10.00. Klaus Iohannis a ajuns la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Sibiu. El a venit fără soţia sa, Carmen.
  
 ACTUALIZARE 9.40. „La ora 10, particip la liturghia duminicală de la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, cu hramul Sfânta Treime, din Sibiu. Slujba va fi condusă de Mitropolitul Ardealului și Arhiepiscop al Sibiului, Laurențiu Streza. Potrivit pravilelor Bisericii Ortodoxe Române, în calitate de creștin luteran, voi participa numai la prima parte a liturghiei, care se încheie cu citirea Evangheliei.

 

Astfel, voi fi alături de toți românii ortodocși care, în primele zile ale anului 2015, se roagă pentru sănătate, înțelepciune și pace. Pe parcursul mandatului meu, voi fi prezent, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute din țara noastră”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook. 


 

Ultima dată când Klaus Iohannis a mers la o slujbă ţinută la Catedrala Ortodoxă a fost în 2011, cu prilejul canonizării mitropolitului Andrei Şaguna.

Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, este primul înalt ierarh ortodox de la care fostul edil al Sibiului a cerut binecuvântarea atunci când a decis să candideze la Preşedinția României, chiar dacă este de confesiune luterană.

  
   

Lăcaşul de cult, ridicat la începutul secolului XX, după modelul celebrei Hagia Sofia de la Constantinopol, este un simbol pentru Mitropolia Ardealului.

Apropierea de biserică a familiei Iohannis este recunoscută. Prima doamnă a postat pe o reţea de socializare o fotografie cu preşedintele aflat în faţa unei icoane, sub care a scris “Biserica, locul unde toată lumea îşi poate găsi liniştea sufletească!”. 

Articol preluat integral de pe www.digi24.ro

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Redam mai jos, cu ocazia acestui eveniment,  articolul integral preluat de pe www.hotnews.ro :

Klaus Iohannis: Pe parcursul mandatului voi fi prezent, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute din tara noastra

    HotNews.ro

 

Klaus Iohannis si mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza
Klaus Iohannis si mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza
Foto: Agerpres
 Presedintele Klaus Iohannis a participat duminica in Catedrala Mitropolitana de la Sibiu, pentru prima data de cand a fost ales, la o slujba ortodoxa oficiata de un sobor de preoti condus de Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, seful statului marturisind ca pentru el acesta “a fost un moment de mare bucurie”, transmite Agerpres. El a facut anuntul privind participarea sa pe contul de Facebook, precizand in mesajul sau ca pe parcursul mandatului sau va participa, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute din Romania.

“La ora 10, particip la liturghia duminicala de la Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, cu hramul Sfanta Treime, din Sibiu. Slujba va fi condusa de Mitropolitul Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, Laurentiu Streza.

Potrivit pravilelor Bisericii Ortodoxe Romane, in calitate de crestin luteran, voi participa numai la prima parte a liturghiei, care se incheie cu citirea Evangheliei. Astfel, voi fi alaturi de toti romanii ortodocsi care, in primele zile ale anului 2015, se roaga pentru sanatate, intelepciune si pace.

Pe parcursul mandatului meu, voi fi prezent, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute din tara noastra”, se afirma in mesajul presedintelui.

“A fost un moment de mare bucurie pentru mine. Am avut ocazia acum, in prima duminica a anului, sa particip la Sfanta Liturghie impreuna cu Inalt Prea Sfintitul si cred ca este un inceput bun. Va doresc tuturor ‘La multi ani!’ , un an binecuvantat, cu sanatate si bucurie”, a spus Klaus Iohannis, la iesirea de la biserica.

Cu acest prilej, presedintele a anuntat ca a acceptat invitatia Patriarhului Daniel de a se vedea, aceasta fiindu-i transmisa duminica prin intermediul Mitropolitului Ardealului.

Cei 2.500 de enoriasi care au participat duminica la slujba de la Catedrala Mitropolitana s-au bucurat de prezenta presedintelui Klaus Iohannis, majoritatea tinand sa il aplaude la iesirea de la biserica, sa ii ureze “La multi ani!” si sa dea mana cu acesta.

Iohannis a fost insotit la slujba de primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor (Forumul Democrat al Germanilor din Romania), copresedintele PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, senatorul liberal, Nicolae Neagu si viceprimarul liberal, Virgil Popa.

In timpul slujbei, Klaus Iohannis, care este luteran, s-a rugat si a citit dintr-o Biblie pe care a adus-o cu el. In timpul rugaciunii “Tatal nostru”, presedintele s-a rugat cu voce tare, alaturi de ceilalti enoriasi.

 

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: