INSURANCE Profile: Asigurarile de viata, la cea mai scazuta valoare din ultimii 7 ani. Vezi topul companiilor.

8 septembrie 2014, ora 00:15, in categoria Asigurari, Financiare, Produse financiare

Segmentul de asigurari de viata a totalizat circa 170 milioane euro la finalul lunii iunie a.c., cu aproximativ 15% mai putin decat in S1/2013, arata datele preliminare centralizate de INSURANCE Profile.

Astfel, reorganizarea/restrangeria activitatii mai multor societati de profil, alaturi de inasprirea conditiilor de creditare, dar si reticenta populatiei fata de astfel de produse, a fost marcata cea mai scazuta valoare a pietei de asigurari de viata din ultimii sapte ani. Prin comparatie, in S1/2008 – anul de varf al pietei de asigurari din Romania, politele life au generat subscrieri de circa 230 milioane euro, pentru ca in perioada S1/2009-S1/2013 sa varieze in jurul valorii de 190-200 milioane euro, conform datelor statistice disponibile pe aplicatia InsuranceProfile Interactiv(www.insuranceprofile.ro).

In ceea ce priveste concentratia pietei, primele 10 societati au realizat 95% din totalul subscrierilor, in vreme ce primele 5 companii au detinut impreuna o cota de circa 79%.

Cel mai mare volum de subscrieri a fost realizat de ING Asigurari de Viata. Potrivit comunicatului remis de societate, “volumul primelor brute subscrise in prima jumatate a anului 2014 a crescut cu circa 8% fata de perioada similara din 2013, ajungand la 296 milioane lei”. Totodata, profitul brut estimat realizat de ING Asigurari de Viata in primele sase luni din 2014 se ridica la 14,89 milioane lei, comparativ cu 5,63 milioane lei in aceeasi perioada a anului precedent.

A doua pozitie in clasamentul celor mai mari companii de asigurari de viata din Romania a fost ocupata deMETROPOLITAN Life. Potrivit estimarilor realizate in baza datelor periodice publicare de ASF, coroborate cu cele colectate de la companiile de asigurari de INSURANCE Profile, compania a realizat, in perioada ianuarie-iunie a.c., un volum total de prime brute subscrise de circa 130 milioane lei (29 milioane euro) – echivalentul unei cote de piata de circa 17,2%.

Reorganizarea activitatii BCR Asigurari de Viata VIG a diminuat subscrierile companiei cu circa 50% – pana la 16,4 milioane euro (73,3 milioane lei) in vreme ce indemnizatiile brute platite au totalizat 2 milioane euro (9,2 milioane lei), arata datele transmise de societate. Totodata, in perioada analizata, BCR Asigurari de Viata VIG a incheiat un numar de circa 52 de mii de contracte, in vreme ce rezultatul tehnic s-a cifrat la 1,3 milioane lei (290 mii euro).

In cazul ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, subscrierile pe segmentul de asigurari de viata s-au diminuat usor, de la 11,7 milioane euro in S1/2013, pana la 11,1 milioane euro in perioada curenta de raportare. Totodata, potrivit raportului semestrial remis de grupul german la inceputul lunii august, asigurarile de viata si sanatate au generat ALLIANZ-TIRIAC Asigurari un profit de pana la 3 milioane euro, fata de 1 milion euro in S1/2013.

ASIROM Vienna Insurance Group s-a plasat pe a cincea pozitie in topul companiilor de asigurari de viata din Romania, cu afaceri de circa 50 milioane lei (11,1 milioane euro) – echivalentul unei de cote de piata de 6,6%. Cifrele prezentate au fost calculate prin diferenta dintre valoarea totala a subscrierilor pe segmentul life realizate de grupul austriac in Romania (27,5 milioane euro) si subscrierile BCR Asigurari de Viata VIG (16,4 milioane euro).

Nota: In cazul companiilor specializate pe segmentul de asigurari de viata (ING Asigurari de Viata, METROPOLITAN Life si BCR Asigurari de Viata VIG) – cifrele prezentate includ si subscrierile realizate pe clasele de asigurare B1 – Asigurari de accidente (inclusiv accidentele de munca si bolile profesionale) si B2 – Asigurari de sanatate.

Datele pietei de asigurari/brokeraj in asigurari pentru primul semestru al anului in curs vor fi disponibile in prima jumatate a lunii septembrie in revista de specialitate INSURANCE Profile - www.insuranceprofile.ro.

SURSA :1asig.ro                                                          AUTOR : NINEL STAMA

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: