Ideea unor inventatori români a cucerit lumea!

9 aprilie 2014, ora 00:24, in categoria Stiri / evenimente locale

Avem oameni de valoare! Ne-o confirmă mai des străinii decât autorităţile din ţară, dar e bine şi aşa. Zilele trecute, inventatorii români au fost declaraţi marii câştigători ai Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva, după ce şi-au adjudecat zeci de medalii de aur, argint, bronz şi chiar marele premiu, pentru OnAirCamera, un sistem de camere video destinat sportivilor şi turiştilor.

 

A fost bucurie în tabăra României de la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, mai ales după ce echipa noastră ce a prezentat sistemul de camere video OnAirCamera şi a fost declarată câştigătoarea marelui premiu. Sistemul a fost creat de români în cadrul Centrului Est European pentru Cercetare Aplicativă Interdisciplinară (CEECAI).

 

“În urmă cu trei luni o companie elveţiană a cumpărat firma românească producătoare a acestei tehnologii cu tot cu patent, cu acţionariat, cu tot”, a declarat, pentru HotNews.ro, Mircea Tudor, coordonatorul echipei.

Invenţia constă în camere video care se pot amplasa, de exemplu, pe o pârtie de schi şi care transferă în mod automat secvenţe video gata editate în telefoanele de tip smart ale schiorilor abonaţi la sistem, atunci când aceştia se află în câmpul vizual al camerelor.

Astfel, când ajunge la baza pârtiei, sportivul are descărcate, gratuit, zece filmuleţe, gata editate, cu parcursul lui pe toată pârtia.

Asemenea camere au fost cumpărate deja pentru mai multe pârtii de schi din Elveţia, pentru sume cuprinse între 2 şi 3 milioane de euro, în încercarea de a atrage cât mai mulţi turişti.

Premianţii de la NASA nu-şi pot ridica premiile
Românii s-au făcut remarcaţi, anul acesta, şi la concursul NASA Space Settlement Contest, destinat proiectelor pentru aşezări în spaţiul cosmic. 18 puşti geniali din Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Slatina s-au ales cu 34 de premii şi menţiuni după ce au trimis diferite proiecte pe tema dată. Acum nu se pot bucura însă cu tot sufletul, pentru că nu au bani să onoreze invitaţia americanilor la International Space Development Conference, care se desfăşoară între 14 şi 18 mai, la Los Angeles, SUA, şi unde ar urma să le fie recunoscute public meritele. Costurile sunt de circa 1.500 de euro pentru fiecare elev, iar timpul până la care îşi pot procura biletele de avion este foarte scurt.

Sursa:
libertatea.ro

Autor:  Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: