Drajna de Sus: Au gasit casa comandantului!

5 martie 2015, ora 07:00, in categoria Obiective turistice in zona, Stiri, Stiri / evenimente locale

Dupa doi ani de sapaturi, arheologii prahoveni si cei de la Institutul din Bucuresti au reusit sa readuca la suprafata cel mai important vestigiu al celebrului castru roman de la Drajna de Sus.

Este vorba chiar despre casa comandatului castrului, un important om politic si militar care se afla la conducerea legiunilor romane in Dacia, in timpul imparatului Traian.

Specialistii sustin ca aceasta cazarma militara este cea mai importanta descoperita in judetul Prahova, alaturi de castrele romane de la Malaesti si Pietroasele, si confirma atat strategia militara a armatelor lui Traian dar si priceperea in domeniul constructiilor.

Casa comandatului se intinde pe aproape 600 de metri patrati si are mai multe camere principale, incalzite prin pardoseala si prin pereti cu ajutorul unor sisteme ingenioase, camari, terase, aductiune de apa si canalizare, baie cat si un bazin cu apa calda, un fel de minipiscina de interior.

Arheologii sustin ca aici au campat soldati din detasamentele a trei legiuni – Italica, V Macedonica, XI Claudia Pia Fidelis, dar si trupele auxiliare din Cohors I Flavia Commagenorum, care si-au lasat amprenta pe caramizile cu care au construit edificiul.

Castrul a fost construit, se pare, in toamna-iarna anului 101 si a fost folosit intre 107 si 117, dupa care a fost abandonat. Si cum vremea se va inrautati, arheologii intentioneaza sa acopere situl pe perioada iernii, iar din primavara anului viitor sa il introduca in circuitul turistic.

Siteul arheologic de la Drajna de Sus este inscris pe Lista Monumentelor Istorice inca din anul 2004. Toate descoperirile facute aici au fost catalogate si au intrat deja in inventatul Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova.

Sursa:
max-media.ro

Redactor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: