Delicioasa prajitura Battenberg
14 iunie 2017, ora 10:15, in categoria Bucataria traditionala romaneasca, MIHAELA DOBRESCU
INGREDIENTE
- 150 g margarină
- 3 ouă
- 1 lingurita esenţă de vanilie
- 150 g făină
- 2 linguri lapte
- 4 linguri gem de caise
- colorant alimentar roşu
Pentru glazura de marţipan
- 100 g zahăr pudră
- 1 lingura zeamă de lămâie
- 175 g migdale măcinate
PREPARARE
Se încălzeşte cuptorul la foc tare. Se unge o tavă de chec de 20 cm cu margarină şi se tapetează cu hârtie de copt. Dintr-o bucată de carton, se taie o fâşie de lungimea tăvii de copt, cu lăţimea egală cu înălţimea tăvii. Aceasta se pune la mijlocul formei, aşa încât să o separe perfect în două, pe lungime
Cu mixerul, se amestecă bine margarina, zahărul, ouăle, vanilia, făina şi laptele. Compoziţia se împarte în două
părţi egale. O jumătate din amestec se colorează cu un strop de colorant alimentar. Se toarnă cele două părţi de compoziţie, câte una în fiecare compartiment din tava de copt. Se dă forma la cuptor, la foc potrivit, pentru 25-30 minute. Apoi se lasă 5 minute să se răcorească, se scoate din tavă şi lasă la răcit pe o planşetă.
3. Între timp se prepară glazura de marţipan. Într-un vas termorezistent se pun, pe baie de aburi, la topit, 75 g zahăr. Amestecând încontinuu, se adaugă un ou întreg şi un gălbenuş. Se amestecă totul cam 10 minute, până se obţine o pastă deschisă la culoare, consistentă. Se dă la o parte de pe foc, se adaugă zeama de lămâie şi pudra de migdale şi se amestecă bine. Se acoperă şi se dă la rece cam 30 minute.
4. Checul se montează astfel: fiecare jumătate de chec se taie pe lung, în două părţi egale. Glazura de marţipan se întinde cu sucitorul, aşa încât să se formeze un dreptunghi de 20×30 cm. În mijlocul lui, se aşază o fâşie de chec alb lipită cu gem de caise de o fâşie roz. Peste acest strat se întinde gem, apoi se repetă procedura cu fâşiile rămase, având grijă ca deasupra celei albe să fie una roz şi invers. Se rulează apoi foarte strâns glazura de marţipan, se feliază şi se serveşte.
SURSA: www.andreilaslau.ro
Articol preluat de Mihaela Dobrescu