Cum să supravieţuieşti în condiţii de iarnă grea şi viscol. Sfaturi practice
18 decembrie 2016, ora 19:44, in categoria Ninel Stama, Sociale, Stiri
Nu se stie ce iarna vom avea….Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă pregătiţi din timp şi să fiţi în siguranţă acasă sau afară.
Înainte de viscol
*Fă-ţi provizii care să includă produse alimentare suplimentare, inclusiv alimentele care nu trebuie să stea la frigider.
*Apă îmbuteliată.
*Lanterne şi baterii în cazul în care rămâi fără curent electric.
*Un deschizător de conserve.
*Pături suplimentare şi saci de dormit.
Dacă rămâneţi fără electricitate
*Sunaţi la furnizorul de electricitate pentru a vedea când va veni o echipă de intervenţie pentru a remedia problema. Opriţi sau decuplaţi aparatele pentru a preveni o supraîncărcare a circuitului, atunci când curentul electric revine. Lăsaţi o lumină aprinsă pentru a vedea când problema a fost rezolvată.
*Pentru a preveni îngheţarea conductelor, porniţi robinetul uşor. Un jet de apă nu va îngheţa la fel de repede.
*Închideţi camerele care nu sunt necesare; folosiţi cârpe şi prosoape sub uşi pentru a menţine căldura
*Folosiţi haine pe care le puteţi îmbrăca şi da jos uşor, în funcţie de cum este necesar.
*Utilizaţi un generator portabil numai în aer liber.
Protejează-te de intoxicarea cu monoxid de carbon:
*NU utiliza generatoare în interior, motorul emite monoxid de carbon.
*NU utiliza cărbune pentru a găti în interior. Poate provoca o acumulare de monoxid de carbon.
*NU utiliza cuptorul cu gaz pentru a încălzi casa – utilizarea prelungită a unui cuptor deschis într-o casă închisa poate duce la acumulare de monoxid de carbon.
Alimentaţie
*Alimentele refrigerate vor rămâne reci pentru aproximativ 4 până la 6 ore; ţine uşile închise la frigider.
*Un congelator plin rămâne la aceeaşi temperatură aproximativ 48 de ore, o jumătate de congelator aproximativ 24 de ore.Mănâncă alimentele perisabile mai întâi
*Alimentele congelate care conţin cristale de gheaţă pot fi gătite şi consumate în cazul în care vei avea din nou electricitate.
*Alimente care se păstrează în condiţii de siguranţă, la temperatura camerei pentru câteva zile: unt, margarina, brânza tare, fructe proaspete şi cele mai multe legume, suc de fructe, fructe uscate, jeleu, muştar, ketchup şi măsline.
Prevenirea degerăturilor
*Încercaţi să nu staţi în frig. Dacă trebuie să ieşiţi, îmbrăcaţi-vă călduros, acoperiţi-vă gura, purtaţi căciulă şi mănuşi cu un deget.
*Recunoaşteţi simptomele de degerătură: dacă nu îţi mai simţi zonele afectate, dacă degetele de la picioare sau mâini, vârful nasului sau alte extremităţi sunt de culoare albă sau sunt palide.
*Căutaţi ajutor medical imediat dacă credeţi că aveţi degerături.
*Mergeţi într-un loc cald şi îndepărtaţi hainele ude. Dacă nu puteţi face acest lucru, utilizaţi căldura corpului pentru a încălzi zona degerată.
*Dacă tremuraţi necontrolat, aveţi pierderi de memorie sau dificultăţi de limbaj, aţi putea avea hipotermie. Obţineţi ajutor medical cât mai repede posibil.
La curăţat zăpada
*Nu curăţaţi zăpadă cu lopata dacă aveţi un istoric de boli de inimă, accident vascular cerebral sau nu sunteţi într-o stare fizică bună.
*Faceţi pauze frecvente.
*Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau după.
*Nu mâncaţi o masă grea înainte sau după.
Sursa:
medlive.hotnews.ro
Articol preluat de : Ninel Stama