Cozonac aromat

25 decembrie 2016, ora 07:00, in categoria Bucataria traditionala romaneasca, Sfaturi utile

Ingrediente:
-1 kg făină
-6 ouă
-300 grame zahăr
-300 grame unt( se poate folosi şi margarina sau ulei)
-500 ml lapte
-50 gr drojdie proaspătă
-esenţe, rahat, stafide, cacao sau finetti, nuci.

Mod de preparare:
Înmuiem drojdia cu 3 linguri de lapte călduţ şi o lingură de zahăr. Adăugăm 3 linguri de făină, încă 3 linguri de lapte călduţ şi se amestecă energic până se fac băşici. Presărăm făina şi apoi se dă la crescut maiaua. Pregătim între timp gălbenuşurile care se freacă cu puţină sare, apoi cu zahărul, puţin câte puţin până se face o pastă spumoasă. Se ia maiaua de la crescut şi se pune peste făina ţinută la cald în prealabil. În mijloc se face un locuşor unde punem maiaua, nu o aruncăm la întâmplare . Se amestecă cu gălbenuşurile, puţin lapte şi albuşurile bătute spumă. Frământăm bine, bine, cca 1 oră fără oprire, adăugând untul călduţ puţin câte puţin. Ne dăm seama că aluatul e frământat bine atunci când apar băşicuţele în aluat şi nu rămâne lipit de mâini. Atenţie, când frământăm să nu fie curent în încăpere, să fie cald şi bine. Apoi se lasă la crescut cca 1-2 ore. Se ia aluatul de la crescut, şi se întind foi groase de un deget care se umplu cu cacao, stafide, rahat şi nucă. Într-o foaie punem cacao, nuca şi stafide, iar în cealaltă foaie punem rahat . Aceste 2 rulouri le împletim şi apoi punem tot în tavă unsă bine cu ulei şi presărată cu făină. Se mai lasă puţin la dospit. Cuptorul trebuie să fie pregătit cu cca 30 min înainte! Se urmăreşte cuptorul, nu îl deschidem 30 min. La sfârşit se scot cozonacii pe un prosop şi se lasă să se răcească treptat.

Autor: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: