Comunicarea…inceputul si sfarsitul oricarei relatii- Comunic, deci exist Partea I

29 august 2021, ora 10:30, in categoria Diverse, Isabela Neagu

 

 

Comunicam, oriunde, oricand, la orice ora, cu oricine si sub orice motiv. Dar cum oare putem comunica in asa fel incat sa ne putem intelege cu ceilalti, si ca si ceilalti sa ne poata intelege? Termenul de “comunicare” inseamna a pune in comun, o parte cu cealalta, in cazul nostru dialogul dintre doua sau mai multe persoane. In viata de zi cu zi, comunicam despre orice, ne punem in valoare gandurile, sentimentele, trairile, impresiile, trebuintele, aspectele comune ale vietii, astfel simtim ca prin acest proces complex luam practic parte la actiunile vietilor celorlalti, si la randul nostru si noi ii facem pe ceilalti partasi la vietile noastre

Suntem fiinte umane, deci comunicam…
Sub acest aspect procesul comunicarii evolueaza intre oameni. Nu putem trai fara comunicare, asa cum nu putem trai nici fara mancare, apa sau aer…Intr-un cuvant comunicarea este esenta vietii…Este acel lucru deosebit care ne face sa ne apropiem unii de ceilalti, care ne face sa ne exprimam in cuvinte gandurile, in gesturi sentimentele si actiunile in impresiile.

Intre comunicarea verbala, nonverbala si paraverbala…
. Ca sa intelegem despre ce este vorba de fapt o sa va explic, comunicarea verbala este realizata cu ajutorul tuturor celor exprimare in cuvinte, este dialogul dintre oameni. Comunicarea nonverbala este tipul prin care ne exprimam cu ajutorul gesturilor, mimicii, tinutei, in timp ce comunicarea paraverbala este aceea prin care ne exprimam cu ajutorul tonalitătii, accentuării, ritmului de vorbire. La ce ne ajuta toate acestea? Ei bine, ne fac mai expresivi.

Comunicarea interpersonala vs. comunicarea intrapersonala…
Haideti sa descoperim mai intai despre ce este vorba mai exact si ce ascunde latura fiecarui termen pentru a putea mai apoi sa ne dam seama cat de folositor ne poate fi fiecare dintre acestea in viata zilelor noastre. Comunicarea interpersonala, dupa cum cred ca v-ati dat deja seama reprezinta comunicarea dintre persoane, in timp ce comunicarea intrapersonala este acea comunicare cu efect creator dintre noi si sine, este de fapt comunicarea interioara, acel proces care ne conduce spre autoevaluare si autocunoastere, care ne face umani tocmai prin dialogul cu noi insine, pentru ca in fond cei mai buni prieteni suntem noi in esenta noastra interioara.

Imi esti simpatic, comunic cu tine…
Este principala greseala pe care oamenii o produc in momentul in care comunica intre ei. De cate ori n-am auzit spunandu-si intre prieteni sau cunostinte: “ce simpatic esti”… si de aici s-a produs ruptura in comunicare. Oamenii se eticheteaza mult prea usor intre ei, gasesc rapid asemanari si diferente, simpatii si antipatii, puncte slabe si puncte tari in discutiile pe care le au, si astfel cu cat comunicam mai mult in acest mod defectuos ne indepartam de adata comunicare. Fie ca intalnim in drumul nostru spre scoala, serviciu sau in timp ce mergem spre piata o persoana care ne cere informatii cu privire la un anumit loc spre care se indreapta, fie ca discutam ca intre prieteni, colegi sau ne aflam la o reuniune in familie niciodata nu putem plasa persoana respectiva intr-un registru, nici chiar atunci cand s-au scurs ani de viata impreuna, pentru ca de aici intervin conflictele fie cu cei din jur, fie cu sinele si astfel comunicarea are mereu de suferit.

Comunicarea in familie…
Citeam candva intr-o carte de psihologie cum ca in familie comunicarea ar trebui sa fie cea mai profunda, indiferent de gradul de rudenie dintre membrii. Astazi in schimb cand merg pe strada sau poate ma aflu intr-un magazin si fara sa vreau asist la o scena de conflict intre membrii familiei sau deschid televizorul si urmaresc un reality show despre problemele din familie cauzate atat de parinti cat si de copii, imi dau seama ca poate in cadrul orelor de curs ar fi foarte indicate si cateva ore de comunicare, in care copii sa invete inca de mici cum ar trebui sa gestioneze si sa inteleaga comunicarea. Aceasta este un proces educativ care se invata in familie la fel cum se invata si cei sapte ani de acasa…Comunicarea reprezinta respect indiferent de mediul in care se desfasoara, si respectul se invata ca prim loc in familie.

 

 

Autor: Isabela Neagu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: