Ciorbă de peşte la ceaun

28 septembrie 2015, ora 19:41, in categoria Sfaturi utile

Ingrediente şi mod de preparare:
În ciorbă de peşte nu intră decât câteva legume: cartofi, ceapă, morcov, ardei (gras şi iute) şi roşii. Pe lângă acestea mai aveţi nevoie de leuştean verde, sare, ulei şi borş. Dar partea cea mai importantă este peştele, cea mai bună ciorbă iese cu minim 4 feluri de peşte, eu prefer crap, somn, ştiuca şi biban sau caras.
Întâi puneţi la foc ceaunul cu apă şi legumele (legumele trebuie să fie cam o treime din volumul de apă), lăsaţi la fiert până când cartofii sunt aproape fierţi. Dacă înainte de a le pune la fiert, coaceţi puţin pe jar sau pe tabla roşiile şi ardeiul şi apoi le cojiţi, veţi obţine un gust şi mai intens, cu tentă de copt, este minunat. Ardeiul iute îl puneţi numai dacă toţi cei care vor mânca suportă iuţeala, nu uitaţi că la fiert iutele se accentuează, nu exageraţi cu acesta!
Acum e timpul să săraţi ciorba, puneţi sare şi gustaţi, trebuie ca zeama să fie puţin mai sărată, peştele va mai trage din sare. Puneţi peştele în ceaun şi nu mai amestecaţi (se fărâmă peştele). Peştele trebuie să ocupe şi el o treime din volumul de apă.
În maxim 15-20 min peştele trebuie să fie fiert (ţineţi focul din jar cât să fiarbă uşor apa în ceaun, nici să nu se oprească, nici să nu clocotească să rupă peştele în bucăţi).
Când şi peştele este fiert puteţi pune borşul. Adăugaţi borşul în timp ce ciorba fierbe şi gustaţi după 1 minut, dregeţi gustul fără să răsfierbeţi peştele. Tot acum puneţi şi câteva linguri de ulei.
Când este gata luaţi ceaunul de pe foc, aruncaţi o mână de leuştean tăiat mărunt şi acoperiţi timp de 10 minute.

Ciorba de peşte se mănâncă în mod tradiţional aşa:
Se scoate peştele pe un platou (cu spumiera, cu grijă să nu se fărâme) şi se serveşte cu mujdei de usturoi. Mujdeiul poate fi simplu sau cu roşii coapte şi cojite şi apoi frecate împreună cu usturoiul (iese o nebunie). Apoi se serveşte zeama, cu mujdei şi ardei iute, dacă puneţi şi o mămăligă pe masă, la toată povestea asta, aveţi o masă pescărească completă şi delicioasă.

 

Poftă bună!

Autor: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: