Cele mai puternice femei din lume şi “reţeta” lor de succes
24 iunie 2020, ora 07:30, in categoria Stiri
V-aţi gândit vreodată ce au în comun cele mai puternice femei ale lumii? Analizând parcursul lor de-alungul timpului, este aproape imposibil să nu remarci faptul că femeile de succes, fie că se află în topurile Forbes sau pur simplu îşi conduc propriile business-uri, nu cedează în faţa obstacolelor şi nu cad pradă disperării sau furiei. Este un exerciţiu greu pe care l-au învăţat şi exersat în timp. Drumul lor către succes este, de obicei, unul anevoios, iar reuşita nu apare peste noapte, ci după multe nopţi nedormite. În schimb, îşi stabilesc mereu noi şi noi obiective, de fiecare dată mai greu de atins, pentru ca în final să devină mai puternice şi mai flexibile.
Tom Corley, autorul bestseller-ului “The Daily Success Habits of Wealthy Individuals”, a studiat timp de cinci ani stilul de viaţă şi activităţile zilnice a 233 de persoane înstărite şi alte 128 de persoane care trăiesc în sărăcie, timp în care a putut observa diferenţele majore în ceea ce priveşte obiceiurile celor două categorii.
Tom a observat că marea majoritate a persoanelor înstărite, care au atins acest statut datorită caracterului lor puternic, tind să-şi stabilească obiective care să-i scoată din zona de confort personal, în timp ce momentele grele sunt percepute ca stări temporare. Totodată, ele ştiu să-şi accepte eşecurile şi nu cedează în faţa lor, dimpotrivă, devin mult mai flexibili şi rezistenţi, adică mai puternici.
În plus, ceea ce ni s-a părut cel mai interesant, un procent ridicat al celor bogaţi consideră că obiceiurile sănătoase creează oportunităţi şi invers. Autorul cărţii a observat, de asemenea, că persoanele de succes îşi stabilesc întotdeauna obiective pe termen scurt, sunt mai organizate cu timpul lor şi sunt dispuşi să-şi “sacrifice” prezentul în favoarea viitorului.
Analizând stilul de viaţă a zece femei puternice ale lumii, este imposibil să nu constatăm că ”ingredientele” reţetei lor de succes se regăsesc în lista concluziilor studiului realizat de Tom Corley. Aşadar, cine sunt ele şi cum au reuşit?
1. Folorunsho Alakija, în vârstă de 63 de ani, este prima femeie miliardar a Nigeriei, cu o avere estimată la 2.5 miliarde de dolari. La 20 de ani lucra ca secretară într-o bancă nigeriană, însă îşi dă demisia pentru a studia designul vestimentar la Londra. După terminarea studiilor, Alakija se întoarce în Nigeria, unde îşi deschide o casă de modă al cărei target sunt femeile din înalta societate. Cu timpul, afacerea a înflorit, Alakija reuşind astfel să dezvolte relaţii apropiate cu cele mai influente femei din ţară.
Alakija a avut parte de sprijinul soţiei fostului preşedinte nigerian, Maryam Babangida, care a ajutat-o să facă trecerea de la modă la afaceri cu petrol, pentru ca ulterior, în 1993, preşedintele nigerian Ibrahim Babangida să-i ofere o licenţă de prospectare a petrolului. Deşi nu avea experienţă în domeniul exploatării petrolului, compania condusă de Folorunsho Alakijei, Famfa Limited, deţine astăzi unul dintre cele mai mari câmpuri petrolifere din Nigeria, cu o producţie zilnică de 200.000 de barili.
În prezent, Alakija se află la conducerea companiei petroliere împreună cu soţul său, cu care are patru băieţi. De asemenea, ea a devenit cea mai bogată femeie de culoare din lume, după ce a reuşit s-o detroneze pe Oprah Winfrey, compania sa valorând aproximativ 7.3 miliarde de dolari.
Sfatul nr. 1: Cunoaşte şi dezvoltă relaţii cu cât mai mulţi oameni, NU spune NU unei cariere pentru care îţi lipseşte experienţa, cei mai mulţi bani se câştigă din petrol.
2. Denise Coates, în vârstă de 46 de ani, a fost inclusă de BBC Radio în topul celor mai puternice 100 de femei din Marea Britanie, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari. Încă din adolescenţă, Denise a lucrat în agenţiile de pariuri deţinute de tatăl său, iar la terminarea studiilor a devenit contabilă. În cele din urmă, Denise vinde casele de pariuri ale tatălui pentru a-şi deschide propriul site de pariuri în anul 2000, Bet365, o perioadă în care înfloreau afacerile online.
“Începi o afacere care să funcţioneze şapte zile din şapte şi munceşti şapte zile din şapte. Când nu eşti la birou, primeşti telefoane la miezul nopţii în mod regulat – aşa au arătat primii ani. Am muncit mai mult decât vă puteţi imagina. În ultimii ani, viaţa mea a intrat pe un făgaş normal, iar impactul asupra vieţii mele este diferit”, declara Denise într-un interviu pentru The Guardian.
Sfatul nr. 2: Asumă-ţi riscuri atunci când crezi cu adevarat într-o idee, investeşte în dezvoltarea personala.
3. Sheryl Sandberg, în vârstă de 44 de ani, a fost inclusă în topul Times al celor mai influente 100 de persoane din lume, având o avere de 1.05 miliarde de dolari. A studiat economia la Harvard, iar primul loc de muncă îl obţine la Trezoreria Statelor Unite. Urmează Google, unde îşi face debutul în domeniul tehnologiei, iar în 2008 se alătură Facebook în funcţia de director operativ. Sheryl îndeamnă femeile să fie perseverente şi dispuse să-şi asume riscuri atunci când este vorba de carieră.
Sfatul nr. 3: Perseverează, nu accepta orice job – negociază până obţii ceea ce îţi doreşti
4. Wang Laichun, în vârstă de 46 de ani, este una dintre cele mai tinere femei miliardar din lume, cu o avere de 1.05 miliarde de dolari. Laichun este preşedinta producătorului de componente electronice Luxshare Precision Industry, China, ce furnizează piese pentru gigantul Apple.
Sfatul nr. 4: Dacă ai ocazia să lucrezi alături de un miliardar, fă-o!
5. Liu Xiaomeng, în vârstă de 59 de ani, se află şi ea în topul celor mai bogate femei din lume, cu o avere estimată la un miliard de euro. Deşi nu se cunosc prea multe detalii despre viaţa ei, Liu a contribuit la creşterea retailer-ului de electrocasnice Sunning Commerce, care a devenit cu timpul cel mai mare distribuitor de electrocasnice din China, cu peste 1400 de francize în China şi Japonia.
Sfatul nr. 5: A fi miliardar nu implică atenţia publică, iar dezvoltarea carierei într-o companie aflată la început de drum poate fi benefic.
6. Joni Evans, fost vicepreşedinte al William Morris Agency (n.r. una dintre cele mai mari agenţii de recrutare talente din lume), a ocupat atât funcţii de editor cât şi de publisher, aşa că ştie foarte bine ce înseamnă să lansezi un proiect şi să-l conduci spre succes. Joni consideră că în orice business de succes trebuie să ai simţul profitului şi al pierderii, motto pe care îl aplică şi în viaţa de zi cu zi.
“În loc să cumpăr 98 de role de hârtie igienică la preţ redus, însă de proastă calitate, prefer să cumpar una de bună calitate şi să fiu economă” (Joni Evans)
Sfatul nr. 6: Întotdeauna trebuie să ai un plan B, mai puţin înseamnă mai mult, iar mai mult poate însemna prea mult.
7. Mellody Hobson este director al Ariel Investments şi sponsorul show-ului ABC “Good Morning America”. Mellody se ghidează după patru principii atunci când vine vorba de bani şi cheltuirea lor: îşi plăteşte întotdeauna facturile în avans, nivelul de economisire creşte o dată cu majorarea salariului, investeşte în lucruri practice, care să o ajute în activitatea de zi cu zi, evită restaurantele scumpe şi preferă să investească în garderobă şi casă.
Sfatul nr. 7: Economiseste bani la fiecare salariu, investeste in lucruri practice
8. Dee Dee Myers este prima femeie purtător de cuvânt de la Casa Albă, ea ocupând această funcţie în perioada mandatului lui Bill Clinton. În prezent, Myers este analist politic şi editor Vanity Fair.
Sfatul nr. 8: Un cont bancar care să îţi asigure nivelul minim de trai îţi va oferi confortul necesar pentru începerea unei afaceri; economiseşte în perioadele cu venituri constante.
9. Catherine Reynolds a devenit faimoasă (şi bogată) pe vremea când conducea Educap, o companie care împrumuta bani studenţilor. În prezent, Catherine este preşedintele şi CEO-ul propriei fundaţii, care îi poartă şi numele. Catherine povesteşte că a ţinut întotdeauna cont de sfatul mamei sale – “Nu eşti mai bună decât ceilalţi, însă eşti la fel de bună ca şi ei”. Totodată, Catherine sfătuieşte tinerii antreprenori să nu le fie niciodată frică să pună întrebări, pentru că acest lucru i-ar putea salva de la dezastre financiare. Însă, poate cel mai important lucru, în opinia ei, este sa facă investiţii care “să produca bani în timp ce dormi”, lucru pe care l-a învăţat de la unchiul şi pe care l-a aplicat încă de la primul job.
Sfatul nr. 9: Nu-ţi fie frică să pui întrebări!
10. Barbara Corcoran a crescut într-o familie modestă, cu zece copii, însă la numai 23 de ani, fără a avea experienţa în domeniu, punea bazele propriei companii imobiliare, Corcoran Group, pe care avea s-o vândă 28 de ani mai târziu pentru suma de 66 de milioane de dolari. În prezent, Barbara este scriitoare şi contributing editor pentru “The Today Show” şi “Shark Tank”.
Sfatul nr. 10: Investeşte banii, nu-i ţine într-un cont!
Sursa:
one.ro
Autor: Maria Dumitrache