CELE MAI CIUDATE LEGUME: Ati auzit de castravetele grenada, rosia cu puf sau dovlecelul tip burete?
13 august 2017, ora 07:00, in categoria Diverse, MIHAELA DOBRESCU, Stiri
Toti satenii din Joita spun ca nu au mai vazut asa minuntatii pana acum. Nu in patru, ci in zece dezleaga firul „specialistii” de pe ulita!
Ferite de poluare, la o temperatura optima, aceste legume iesite din comun sunt rodul muncii specialistilor de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau. Domnul Costel Vanatoru, este specialist in horticulutura dar si preot, asa ca plantele primesc in fiecare zi si binecuvantare duhovniceasca. Mandru de creatiile sale, domnul Costel ne explica: „Avem aici un castravete exploziv, cel putin dupa nume. Are forma unei grenade.”
Soiul vine tocmai din Noua Zeelanda si pentru ca sa se poate dezvolta pe plaiurile noastre a fost nevoie de aclimatizare „Suntem bucurosi ca aceasta specie a fost aclimatizata. Avem un soi care este scris la omologat, urmeaza sa fie omologat si sa-l inscriem pe scara larga in cultura.”, continua specialistul. In sera de la Buzau am dat si peste o leguma care se transforma in burete: „Fructele, atunci cand sunt tinere, cum este acesta sau mai mari decat acesta, pot fi consumate ca si dovloecelul. Pe masura ce creste planta, se transforma”. Buretele vegetal contine substante precum saponine si ajuta foarte bine in procesul de spalare.
Putin mai departe, in sera, descoperim un soi de castravete de-a dreptul ciudat. Provine din Mexic si a fost imbunatatit genetic de domnul Costel: „Fructul, cand ajunge la maturitate, explodeaza, crapa, asa cum a facut acesta mic de aici, si arunca semintele in jurul plantei. Semintele sunt imbracate intr-un rosu aprins, o sa va si arat cum arata semintele. Sunt viu colorate. ”
Cu un efect puternic antioxidant, acest tip de castravete este numit si „insulina vegetala”. Contine nu mai putin de 17 aminoacizi din 18, cati contine insulina normala, folosita de diabetici.
Ce mia gasim in sera?„Aici avem tomate tip cireasa, dar sunt deosebite prin culoarea cicolatie, cafeniu inchis.” Ei, dar sa nu credeti ca au gust de ciocolata, aceste rosii pastreaza gustul tomatelor de altadata. In acelasi timp, in sera exista si tomate galbene cu aroma de ananas, rosii in forma de ardei gras sau care imita ardeiul capia, tomate „inima boului” sau tomate… pufoase.
Experimentele facute la serele din Buzau nu se axeaza doar pe gustul si forma legumelor plantate ci si pe… efectul curativ al acestora.
Spre exemplu, o planta care se vrea a fi leac pentru cancer:„cercetarile facute pe plan mondial la institute prestigioase din lume si-au pus mari sperante in aceasta planta si-n aceste fructe, pentru prevenirea si combaterea cancerului.”, spune speciastul nostru. Contine licopen de 80-90 de ori mai mult decat o rosie si caroten de 20 – 30 de ori mai mult decat un morcov.
Pentru ca aceste minunatii sa existe, domnul Costel si colegii lui de la statiunea legumicola Buzau fac eforturi uriase. In lipsa fondurilor de la Ministerul Agriculturii pentru cercetare , ei se autofinanteaza prin comercializarea de seminte: „desi avem o lege a cercetarii care prevede ca cercetarea sa fie finantata de la bugetul de stat, legea a aparut in 2009, nici acum nu este pusa in aplicare aceasta lege.”
Acum, insa : „Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale propune dublarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru proiectele cuprinse în Planul sectorial al MADR 2015-2018, statiunea avand posibilitatea de a participa la competitia de proiecte .” (SURSA: MADR)
In Romania, exista trei astfel de statiuni de cercetare, la Buzau, Bacau si inca una la Vidra.
SURSA:www.kanald.ro AUTOR: Mihaela Dobrescu