Ce se întâmplă cu Pământul pe 4 ianuarie. Fenomenul astronomic „care ne apropie de Soare”

3 ianuarie 2015, ora 16:30, in categoria Evenimente, Spatiul cosmic, Stiri

  • Pe 4 ianuarie distanţa dintre Pâmânt şi Soare se va micşora, spun astronomii. Oamenii nu au însă de ce să se teamă, deoarece, în această zi are loc un „fenomen natural”, care se întâmplă în fiecare an.

Adrian Şonka, astronom coordonator la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, ne-a declarat că pe 4 ianuarie Pământul se va afla distanţă mai mică faţă de soare decât în restul zilelor din an, dar că acest lucru este un fenomen natural.

„Nu se va întâmpla nimic deosebit”, a spus Adrian Şonka.

 

În urmă cu doi ani, astronomii de la Uniunea Astronomică Internaţională (UAI) au stabilit distanţa oficială dintre Pământ şi Soare, aceasta fiind măsurată de unitatea astronomică.

Astronomii au decis că unitatea astronomică este egală cu 149.597.870.700 de metri, o valoare convenţională aleasă pentru a fi compatibilă cu constantele astronomice în vigoare din 2009.

Schimbarea este la fel de virtuală pe cât este de arbitrară: orbita terestră reprezintă o elipsă, iar distanţa dintre planeta noastră şi Soare nu este, deci, fixă. Nu va exista niciun impact asupra vieţii cotidiene, iar lumina de la Soare va avea întotdeauna nevoie de opt minute pentru a ajunge pe Pământ. Însă oamenii de ştiinţă nu mai sunt de acum obligaţi să ţină cont de marja de eroare de câţiva metri în plus sau în minus care exista în trecut.

“Până acum, valoarea în metri era determinată experimental, pentru ca ea să depindă de modelele şi de observaţiile utilizate, ca şi de sistemul de referinţă ales”,  declarau în urmă cu doi ani specialiştii de la Observatorul din Paris.

Articol preluat integral de pe www.gandul.info

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: