Castrul de la Drajna de Sus
22 iulie 2014, ora 13:40, in categoria Cultural, File de istorie, Proiecte, Stiri / evenimente locale
Castrul de la Drajna ar putea fi pus în valoare printr-o finanţare norvegiană
Reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vor să atragă fonduri norvegiene pentru a pune în valoare o parte din castrul roman de la Drajna aflat în Lista Monumentelor Istorice, dar şi important obiectiv turistic, situat pe „Drumul Fructelor”. Se doreşte accesarea a 85.000 de euro în acest scop, prin EEA Grants ( European Economic Area) – programele pentru conservarea şi revitalizarea patrimoniului ( finanţatori: Irlanda, Liechtenstein, Norvegia).
Dosarul de finanţare a „Proiectului pentru protejarea, conservarea şi valorificarea muzeistică a clădirii comandantului din perimetrul castrului roman de la Drajna de Sus” a fost depus în luna aprilie a.c., la Unitatea de Management a Proiectului – Ministerul Culturii.
Proiectele câştigătoare din toată ţara vor fi anunţate peste câteva luni. Aflat la sud-est de satul Drajna de Sus, pe dealul Grădiştea, castrul se întinde pe 4,6 ha şi – potrivit istoricilor – a adăpostit aproape 2000 de soldaţi romani între anii 101-117 D. Hr., inclusiv Legiunea a V-a Macedonica. Dacă va fi aprobată alocarea banilor solicitaţi, ruinele clădirii în care locuia comandantul legiunilor romane vor fi puse în valoare cu ajutorul unei structuri de lemn cu o deschidere de 22 de metri şi o lungime de circa 40 m ( în foto) construite peste acestea, ne-a precizat Marinela Peneş, manager al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Înăuntru va exista şi o pasarelă pe care o vor utiliza vizitatorii.
Casa comandantului avea şase încăperi, baie, un bazin, iar încălzirea acesteia se realiza prin pardoseală, fiind folosit sistemul hypocaust. Construirea castrului de la Drajna este legată probabil de acţiunile lui Laberius Maximus în zonă, desfăşurate în primul război daco-roman şi care aveau ca obiectiv fructificarea victoriei obţinute de romani în provincia Moesia Inferior.
Muzeul a mai solicitat fonduri norvegiene (85.000 de euro), alocate prin acelaşi program, şi pentru proiectul „Salvarea şi valorificarea prin digitizare a tezaurului arheologic Victor Teodorescu”.
Cu ajutorul acestora, o valoroasă arhivă ştiinţifică a muzeului va fi digitizată şi va putea fi accesată de către cei interesaţi, de pe site-ul instituţiei. Este vorba despre planuri de cercetări arheologice sistematice din judeţ ( Budureasca, Târgşor etc), dar şi despre fotografii cu obiecte descoperite în siturile arheologice prahovene, fotografii ale şantierelor arheologice, ridicări topo realizate de către arheologul, istoricul şi muzeograful Victor Teodorescu (1932-2004), fost director al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.
Reprezentaţii muzeului au înaintat, de asemenea, documentaţii în vederea obţinerii de fonduri pentru simpozionul „Timpul şi Omul” şi Concursul Internaţional „Paul Constantinescu”, fonduri ce totalizează 50.000 de euro.
Sursa:
ziarulprahova.ro
AUTOR: Mihaela Dobrescu