Caminul Cultural Ogretin neglijat de autoritati!(articol publicat in 02.09.2013)
15 ianuarie 2019, ora 10:00, in categoria Actiuni / Articole / Creatii, Caminul Cultural Ogretin, Ninel Stama, Sociale, Stiri / evenimente locale
(02.09.2013)Dragii noştri concetăţeni,
Nu vă spunem un secret… Comuna noastră nu mai este administrată de Primăria Drajna… cei aleşi şi cei învinşi la alegerile locale, coloraţi diferit , nu doresc să schimbe nimic în favoarea cetăţeanului. Este doar o luptă a intereselor private, disperaţi de teama verificării modului în care a fost şi este investit/cheltuit banul public.
Aceste persoane, culmea, au fost şi sunt plătite lunar pentru dezastru şi dezinteres.Acest lucru nu se întâmplă nicăieri în lumea civilizată. Din respect pentru fiecare cetăţean al comunei, “Renaşterea Ogretinului” îşi asumă responsabilitatea şi este pregătită să lupte pentru a vă comunica adevărul , în mai multe episoade, prin serialul
“VĂ BATEŢI JOC DE NOI!”
Am decis pentru astăzi să vă prezentăm episodul :
“CĂMINUL CULTURAL OGRETIN PĂRĂSIT DE AUTORITĂŢI”
Nu am găsit nicăieri o plăcuţă comemorativă, dar am aflat că, în anii ’60 , un om cu suflet nobil şi cu dragoste faţă de oameni, faţă de Ogretin, COMIŞEL JEAN VALERIU, un nume ce trebuie veşnic pomenit , a donat o suprafaţă de teren amplasată în centrul localităţii Ogretin , lângă şcoală , pentru a se construi Căminul Cultural Ogretin. Investiţia, o capodoperă( având inclusiv lojă) , a fost realizată cu dragoste de localnici, prin donaţii şi prin muncă voluntară !!!
Îşi aminteşte cu lacrimi în ochi mama mea, de fiecare meseriaş, de fiecare salahor… munceau zi de zi, cărând cu targa mortarul, pe schele până sus, niste adevăraţi “Meşteri Manole“. Majoritatea dintre ei şi-au luat de mult zborul spre nefiinţă, s-au înălţat la cer, lăsând în Ogretin acest simbol al dragostei faţă de oameni, faţă de muncă ,”o catedrală culturală” pentru copiii, nepoţii, strănepoţii şi strănepoţii strănepoţilor lor…
Îmi amintesc cu emoţie când alături de învăţătorul meu, mergeam aici să văd şi să împrumut cărţi de la bibliotecă . Când am păşit prima data în Biblioteca din Căminul Cultural Ogretin , am crezut că noi avem cele mai multe cărţi din lume, că suntem cea mai bogată comunitate…
Tot aici am văzut primele filme din viaţa mea… primul film istoric , primul film indian de dragoste, prima comedie… aici se adunau sătenii să vadă o piesă de teatru sau un spectacol artistic . Pe scena Căminului Cultural Ogretin am recitat , am cântat şi am dansat pentru prima dată în faţa unui public, şi tot aici părinţii şi bunicii mei m-au privit 8 ani la rând cum primeam, la sfârşit de an , diploma şi premii, purtând pe cap cele mai minunate coroniţe făcute de mama mea, din cele mai frumoase flori naturale din zonă. Tot pe această scenă mă urcam pentru prima dată ca student cu formaţia ”Melodic ‘80” , o trupă formată de noi (Marian, Marin, Nonu şi eu- o formatie de amatori cu chitara solo, chitara armonie , chitara bas şi percuţie) şi tot aici, la Căminul Cultural Ogretin am trăit şi bucuria mesei festive de după cununia religioasă.
Emoţia mea este cu atât mai mare, cu cat, conştient fiind, că amintirile mele sunt de fapt amintirile generatiei noastre, ale fiecărui locuitor din Ogretin, Poiana Mierlei şi Cătun. Tresar emoţionat de fiecare dată când revăd un coleg, un consătean , un profesor sau preotul. Preotul Răzvan a fost singura persoană lăsată de Dumnezeu să ne boteze copiii, să ne sfinţească cununiile, să ne îngroape morţii, să ne pomenească strămoşii, să ne cinstească eroii, să ne încurajeze spiritual , cu iniţiative parcă de primar în cele 3 sate şi împreună cu soţia sa, au reuşit să pună seminţe sfinte pentru Renaşterea Ogretinului.Merita Ogretinul sa aiba refacuta si biserica veche, acest edificiu cultural-religios sprijinit financiar in secolul trecut de Nicolae Iorga, merita astazi un proiect rapid pe fonduri europene.
De peste 10 ani, Căminul Cultural Ogretin este o clădire părăsită…generaţii întregi de elevi care au învăţat şi învaţă la Şcoala de peste drum, au simţit în fiecare zi, privind această clădire, durerea părinţilor , bunicilor şi dascălilor lor, legată de nepăsarea autorităţilor. Câte acţiuni , iniţiative , câte talente din comună nu ar fi putut evolua pe scena Căminului Cultural Ogretin…dar , ” iniţiativa “ aşa zisului Director Cămin Cultural din Primărie ( la care Cămin Cultural este Director??? … cel dîn Ogretin este părăsit, la Drajna de Sus a fost demolat…), a fost aceea de a duce şi băncuţele căminului nostru la fier vechi, fără să aducă nimic în loc…
Întrebare : Primarul, Primarul interimar, Viceprimarul sau Consilierii au văzut vreodată în ultimii 10 ani acest simbol al culturii??? De ce nu angajati tineri profesionisti sa scrie proiecte finantate din fonduri europene si va angajati rudele si prietenii in Primaria Drajna???Cu bani europeni, in 5 ani comuna noastra ar putea sa straluceasca!!!Nu cred ca va pasa, după cum arată astăzi Căminul Cultural Ogretin… ei au văzut şi văd altceva…deşi au fost alocate fonduri cu destinaţie precisă, ei văd că sumele de bani(exceptând sponsorizările) cu destinaţie culturală , trebuie să satisfacă, să relaxeze un grup ce nu este străin de Primăria Drajna, ei nu au înţeles că întreaga lume trece prin criză şi că există priorităţi şi urgente ale cetăţenilor. Am crezut că nebunia aceasta a fost doar în mandatele trecute (când Ogretinul probabil nu aparţinea de Drajna, pentru că nu vota corespunzător!) dar rămân uimit când văd şi în 2013 o listă aşa de încărcată a cheltuielilor “culturale” aprobate pentru deplasări în afară comunei şi judeţului: de 2 ori pentru 2 săptămâni pe litoral, pentru deplasări în localitatea Ştei (jud.Bihor), pentru deplasări la “Festivalul smochinilor” din Turnu Severin sau deplasări în afara ţării…mai urmează şi la Chişcăreni în Republica Moldova…
Cine permite acest jaf financiar când sunt atâtea priorităţi ale comunei ? Fiecare leu este preţios pentru comunitate, nu vă este teamă că veţi plăti scump pentru acest management defectuos, preferenţial?
Cine vă permite să transformaţi actul de cultură în ‘’petreceri ‘’ , desfrâu sau voturi??? De ce nu invitaţi dumneavoastră pe scena Căminului Cultural din Ogretin pe ceilalţi din ţară şi din afara ţării la Festivalul Salcâmilor, al Teilor, al Prunilor, al Măceşilor, la Răvăşitul Oilor , Caprelor… ? De ce nu ţineţi Şedinţele cu consilierii în Căminul Cultural Ogretin? Vă este teamă că vă plouă sau că nu aveţi scaune? Sau vă este teamă de un “cutremur” …al sătenilor? Energia acumulată din suferinţă va spulbera nepăsarea… “au făcut copiii noştri dinţi” spunea Tudor Gheorghe în videoclipul ‘’Renaşterea Ogretinului” de pe Youtube.
Avem convingerea că fiecare ales local va rămâne în funcţie numai dacă este credincios , conştient că şi el este trecător prin viaţă şi dacă în adâncul sufletului său , interesul şi decizia pentru fiecare cetăţean din Drajna sunt priorităţi în faţa interesului privat, particular sau de grup.
După alegeri, fiecare consilier trebuie să depună un jurământ sfânt în faţa celor aleşi, să jure că va sluji fiecare cetăţean al comunei în mod egal, indiferent de vârstă, de pregătire , de ocupaţie sau de satul , sau de strada unde locuieşte, să jure că nu va pleca din şedinţe până nu se vor găsi soluţii la problemele cetăţenilor şi că se va afla permanent în mijlocul oamenilor (nu numai în Campania electorală!).
Drajna a fost, este şi va fi o comună minunată, cu oameni credincioşi, frumoşi şi muncitori, o zonă cu un cadru natural mirific, o comună binecuvântată de Dumnezeu.
AUTOR: NINEL STAMA
Articol publicat in 02.09.2013 si republicat in 15.01.2019
Dlor. de la Renasterea Ogretinului. Stiti faptul ca scaunele vechi de la Caminul Ogretin au fost vandute la fier vechi de dl. Calinoiu si a cumparat 100 de scaune tapitate pe care le-a depozitat la Scoala Plaisani. Dar stiti ce face cu ele? Le inchiriaza la diverse evenimente………..!!!!!!Va dati seama ca nu degeaba……..
Multumim frumos pentru informatie dna Cristina Cotuna, vom verifica din dorinta de a afla ADEVARUL.Va rugam sa ne scrieti prin intermediul publicatiei noastre online, la rubrica CONTACT mai multe detalii in acest sens.Chiar daca am inceput cu bancutele Caminului Cultural Ogretin, e totusi…un inceput!
dureros de trist,imi place articolul,apreciez patriotismul ce se simte in sufletul acestor dureri si fapte asternute pe hartie,cred ca ar trebui urmat acest exemplu,si la mine in comuna unde m am nascut sunt exact aceleasi situatii,sprijin si felicit acest manifest !!!succes
din nefericire vom pierde traditiile noastre, vechi obiceiuri cu care am crescut sau de care am aflat din carti sau din povestile bunicilor.Este un mare adevar ca nimeni din cei care ne conduc , parca vor sa n-i se stinga neamul neamul nostru romanesc sa nu mai fie. Peste tot in tara asta se strica nu se construieste , valorifica sau conserva nimic din obiceiurile noastre din traditiile noastre – o sa pierim si nici nu o sa ne mai numim ROMANI ci cine stie ce alta rasa va inlocui neamul nostru romanesc. PACAT DOMNILOR GUVERNANTI CA NU STIM SA AVEM O COLOANA VERTEBRALA SA NU NE INCHINAM TUTUROR SI NU SUNTEM IN STARE SA NE ORGANIZAM NOI CACI AVEM CU CE , PACAT CA NE-AM VANDUT CA PE ANIMALE LA PIATA . iMI PARE RAU PENTRU COPII NOSTRII SI NEPOTII NOSTRII PENTRU CA TOTUL SE DEGRADEAZA , DAR ABSOLUT TOTUL.
Am vizionat din intamplare “Renasterea Ogretinului” pe youtube si asa am ajuns sa citesc articolul cu pricina. Panorama Ogretinului, asa cum se vede din filmulet, te indeamna la speranta, sensibilitate si tinerete.
Am doua intrebari pentru dumnravoastra domnule autor:
1.Fotografiile din imagine sunt recente? Si daca da, asa poate arata un camin cultural al zilelor in care traim? Pare sa fie intr-o stare mai avansata de degradare.
Trebuie revitalizata viata spirituala a locuitorilor din Ogretin si din toate satele romanesti, trebuie asigurate conditiile de petrecere a timpului liber, potrivit diverselor interese si preocupari ale locuitorilor. Ca sa reusim e nevoie de bani, munca, intelegere, ajutor, echipa.
Daca autoritatile locale s-au dovedit neputincioase in a gasi solutii viabile de punere in valoare a acestui edificiu cultural, va intreb domnule autor:
2.“Renasterea Ogretinului” are un cont bancar, unde se pot face donatii in bani pentru refacerea caminului cultural? Pot contribui personae fizice si juridice din Romania si din lume. Inca mai cred ca lucrurile se pot schimba si ca acest simbol al culturii satului romanesc poate fi salvat.
Multumim frumos dna Victoria pentru comentariul dumneavoastra.Da,asa este…Ogretinul, intreaga Comuna Drajna reprezinta prin ceea ce ne-a lasat bunul Dumnezeu un “Colt de rai”.
1.Fotografiile sunt facute in august 2013.Da,asa arata in acest moment Caminul Cultural Ogretin;
2.Caminul Cultural Ogretin se afla in grija si administrarea Primariei Drajna .Noi,Renasterea Ogretinului, nu dorim “privatizarea” sau schimbarea obiectului de activitate al Caminului Cultural si fara acordul Primariei nu se poate face nimic deocamdata legat de consolidare, restaurare, renovare.Da,vom deschide conturi pentru donatii.Din acesti bani putem investi in dotare,in actiuni specifice in colaborare cu Scoala Ogretin,in functie de prioritatile cetatenilor satelor noastre.
Asa cum spunea si marele Nicolae Iorga,”fiecare loc de pe pamant are o poveste a lui,dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca s-o auzi si trebuie un gram de iubire ca s-o intelegi”,ne putem da seama de suferinta acestor oameni simpli si neajutorati la pierderea unei astfel de comori.Citesc cu placere “Jurnalul de Drajna” si am ramas neplacut surprinsa de ceea ce se intampla in comuna Ogretin si de nepasarea conducerii primariei datorita incapacitatii acestora de a pune in valoarea ceea ce stramosii ne-au lasat spre a ne bucura viata,adevarata capodopera de arta.E trist,e foarte trist ca depindem de niste oameni incompetenti si nepasatori de a-si valorifica bunurile.Traiesc cu speranta in suflet ca cineva se va implica in salvarea acestui edificiu!
A fost odata comuna ,acum apartinem de Drajna.Asta-i dureros ca pentru noi cei din Ogretin nu se face mai nimic.”Ne-a scos ochii” cu podul de la moara si conductele de apa ,in rest nimic.
Asa este dna Viorica Comiselu,am fost administrativ organizati ca si comuna(Comuna Ogretin cu satele Ogretin,Poiana Mierlei si Catun)timp de 91 de ani,din 1887 pana in 1968.Caminul Cultural Ogretin a fost construit inainte de reorganizarea administrativa din 1968,atunci cand Ogretinul era comuna.Avem tot respectul pentru intreaga Comuna Drajna,pentru fiecare cetatean din satele care o compun.Dar,aceste fotografii spun totul despre un dezechilibru al investitiilor,un dezinteres total fata de cetatenii din Ogretin,Poiana Mierlei si Catun.De ce oare???Cu ce am gresit?Inainte de 1968, Primarii din Drajna de Jos,Drajna de Sus si Ogretin se respectau si se ajutau reciproc.Asociatia “Renasterea Ogretinului” isi sporeste zilnic numarul de Membrii Fondatori,de asociati,in dorinta de a pastra aceasta fratie din Comuna Drajna,noi localnicii vorbim aceeasi limba, in Primaria Drajna sunt dialecte diferite in functie de interese personale sau de grup (culoare politica).
Citesc cu placere de catva timp,,Jurnalul de Drajna”si ascult cu placere emisiunile de la Radioplusvenituri…dar acest articol pare incredibil privind fotografiile acest minunat edificiu,,Caminul Cultural Ogretin”_ arata ca dupa bombardament si parasit.Acesta este respectul autoritatilor fata de cei care l-au construit, fata de locuitorii din satul Ogretin???
Ar trebui mai intai autoritatile sa aiba acest edificiu asigurat,prezinta un mare risc asa cum arata si primordial ar fi acoperisul sa evite infiltratiile de la apa provenita din ploi si zapezi…
Cred si sper ca in al 12-lea ceas autoritatile se vor trezi la realitate!
O intrebare de olteanca curioasa:
Casele celor alesi arata la fel ca si acest Camin Cultural?
Casele celor alesi din Primaria Drajna?
Multumim dna/dra Angela-Craiova pentru fidelitate fata de Jurnalul si Radioul nostru.Multumim deasemenea pentru sugestie, ne vom interesa daca aceasta cladire a Caminului Cultural Ogretin are asigurare.Daca are totusi asigurare facuta de Primaria Drajna,ce garantie avem, daca “doamne fereste” in cazul unui eveniment nedorit(cutremur),ca sumele provenite din despagubiri se intorc catre un edificiu cultural in Ogretin si nu se finanteaza plecari prin Austria,Republica Moldova,litoral,etc.?
Nu avem nimic cu casele “alesilor” daca arata bine, inseamna ca sunt oameni gospodari.Dorim insa ca aceasta calitate sa fie vizibila si in interesul fiecarui cetatean al Comunei Drajna.
Greu mi-a fost dat sa vad cum arata aceasta cladire acum de curand, fiind invitat la o nunta in aceasta sala…..imi aduc aminte de anii cand activam pe scena acestei sali ca artist…, la fel ca si in sala caminului de la Drajna de sus, aceste doua sali avad o acustica mult mai buna fata de cea de la Drajna de jos.Activitatea culturala era foarte intensa in aceasta comuna, cel putin la 2 luni se dadea cate un spectacol la caminul de la Ogretin, Drajna de sus si cea de jos, plus alte localitati. Nu spun ca nu ar fi nici acum, insa, din ceea ce se observaa de pe margine, se urmareste mai mult sa se activeze in alte parti, si nu in localitate si pentru oamenii locului, unde aveau ocazia de a se bucura de cateva momente placute sufletului..Cu siguranta se poate modifica aceasta sala, atentie se poate renova …nu darama ca cea de la Drajna de sus, unde era un foarte bun punct de atractie al activitatii culturale. A fost daramata si lasata de izbeliste ruinele acestei cladiri dand o impresie foarte proasta pentru scoala aflata in imediata vecinatate, dar si pentru gradinita. Fostul primar in loc sa se ocupe in calitate de consilier in prezent, s-a ocupat pentru a suspenda primarita nou aleasa, facand o imagine foarte proasta acestei localitati. Domnule fost primar: nu primarita v-a invins ci oamenii pe care i-ati tratat cu indiferenta!…Nu sunt din localitata Drajna su Ogretin, insa am ceva respect pentru oamenii de pe aceste locuri care merita sa fie respectati de autoritatile locale, pentru ca sunt votantii acestei localitati si ei au decis ca cei ce au aceste functii de conducere sau de luare a deciziilor sa fiti pusi in aceste functii, insa sunt tratati asa cum sunt..uni mai bine…altii …deloc!
Asa este Dl Mario!In orice tara civilizata,acolo unde exista dragoste,respect si responsabilitate fata de patrimoniul unei localitati, se investeste enorm in conservare,consolidare si restaurare.Va multumim ca artist pentru activitatea dumneavoastra,va simtim alaturi de suferinta cetatenilor din Ogretin,Poiana Mierlei,Catun si Drajna de Sus.Asociatia noastra nu isi propune sa simpatizeze politic cu cineva dar, am inteles cu totii bataia de joc la adresa votului democratic al cetatenilor nostri facut de secretara Primariei Drajna.Este persoana instruita sa “mute” pe tabla de sah a Primariei orice,chiar si fiecare functie, incepand cu a dansei(Secretar,Sef politie comunitara,Consilier Juridic…atent monitorizata insa de noi!)
OMUL SFINTESTE LOCUL!
In Valenii de Munte se asfalteaza si cea mai mica alee, se amenajeaza parcare,se pun bancute, se simte preocuparea permanenta a Primarului,Viceprimarului, si consilierilor. In Teisani a fost asfaltata si ultima straduta,in Nucsoara iti este mai mare dragul sa vezi statiile de microbuze, strazile paralele asfaltate, la fel in Comunele Batrani si Starchiojd. In Ogretin Primaria nu este in stare sa amenajeze “Caminul Cultural Ogretin”din centru…
Cand o sa vada cetatenii asfaltata Coasta Ogretinului, Mierla sau Catunul??? Aceasta e diferenta… noi am ales un gospodar si se cunoaste in fiecare cartier din Valenii de Munte, nu are preferinte ca la Drajna.Domnilor si doamnelor de la “Renasterea Ogretinului” felicitari pentru initiativa dar aveti grija la alegeri, atentie mare la consilieri ,n u numai la Primar. Daca consilierii erau angajati la fabrica Primarului din Drajna, cum sa fie corectitudine?
Dl Mircea ,desi am dori sa va contrazicem ,din pacate nu putem.La Valenii de Munte pare incredibil pe cate fronturi se lucreaza,cate investitii majore au demarat doar in acest an ,cata ordine si curatenie este la tot pasul in intregul oras.Nu am vrea sa neglijam nici investitiile necesare facute in Drajna in ultimii ani si multumim unui drajnean care ne-a precizat ca in 2012 la Caminul Cultural Ogretin au fost facute lucrari de igienizare(nu prea se vede,dar vom verifica… stim sigur insa ca anul acesta aprox. 20.000 de lei au fost investiti urgent la Caminul Drajna de Jos pentru grup sanitar si bucatarie fiind vorba de “o nunta speciala” )Cu siguranta in Teisani,Nucsoara,Batrani,Starchioj s-a asfaltat si se simte diferenta(mai ales fata de Ogretin,Poiana Mierlei si Catun).Nu am vazut in acest an(pana acum) nici macar o masina de piatra adusa pe drumurile noastre,poate si pentru ca interesul personal a facut dintr-un Departament al Primariei o societate separata(APACONS)cu salarii fixe marisoare,o societate fara initiative,fara planuri de actiune,fara performante, dar cu Management separat!Vom solicita si vom verifica ce cheltuieli reprezinta ponderea importanta a acestei societati.Cred ca nici utilajele nu mai sunt in functiune…asa ceva,niciodata nu se va intampla in Valenii de Munte.Da,aveti dreptate,OMUL SFINTESTE LOCUL !
Cristina din Buzau
Cunosc foarte bine zona Drajna si aveam in plan sa investesc intr-o pensiune turistica chiar in Ogretin.Am trecut de multe ori pe langa acest “edificiu”(Caminul Cultural Ogretin) si nu intelegeam cui apartine de se afla intr-o asemenea stare de degradare (fiind chiar in centru,langa scoala). Cu nepasarea si neputinta Primariei Drajna am facut cunostinta iernile trecute cand incercam sa urc cu masina pe Coasta Ogretinului la niste prieteni.Pare incredibil pentru secolul nostru,starea jalnica a unui sat,a unei comune aflata la mai putin de 100 de Km de capitala Romaniei.Poate cei alesi au un raspuns,o explicatie!
Nu trebuie dna/dra Cristina sa renuntati la dorinta si intentia dumneavoastra investitionala.Avem convingerea ca zona se va dezvolta din punct de vedere turistic.Speram ca in aceasta iarna autoritatile sa fie pregatite cu tot ceea ce trebuie pentru a permite accesul pe fiecare strada din satele comunei noastre.Da,tocmai asezarea strategica la mai putin de 100 de Km de Bucuresti,de Brasov,de Buzau ne da sperante in privinta investitorilor.