Calendar Agricol al lunii Februarie

2 februarie 2016, ora 01:24, in categoria Gospodarul

Pomicultura
Dacă temperatura nu scade sub 0 grade Celsius iar solul nu este îngheţat spre sfârşitul lunii se pot planta pomi. Se continuă tăierile la pomi evitându-se zilele cu geruri puternice. Se adună şi apoi se ard cuiburile de omizi. Adunarea şi distrugerea fructelor putrezite, tăierea şi arderea ramurilor uscate, răzuirea scoarţei pomilor cu perii de sârmă, strângerea zăpezii în jurul trunchiului.

Viticultură
Este foarte important strângerea zăpezii în jurul butucilor pentru a creşte procentul de apă din sol acesta ducând la o pornire mai eficientă în vegetaţie primăvara.

Culturile de Câmp
Se continuă operaţiunea de eliberare a terenurilor şi arderea resturilor vegetale. În fâneţe se execută aceiaşi operaţiune completată cu nivelarea muşuroaielor, defrişarea şi arderea mărăcinilor.

Legumicultura
Tomate – Producerea răsadului pentru tomatele timpurii între 20 februarie şi 1 martie în sere înmulţitor sau în răsadniţe. Repicatul (mutatul ) răsadului se face între 5 şi 15 martie în ghivece nutritive sau pat nutritive. Plantatul se face între 25 aprilie şi 1 mai în câmp. Soiurile recomandate: Argeş I, Export 2, Silvia iar distanţa de plantare este de 25cm între plante, 50 cm între rânduri.

Castravetele
Pentru cultura în solar de material plastic, răsadul se produce în sere înmulţitor în perioada 20 februarie-10 aprilie, iar plantarea se face între 10-15 aprilie. Soiurile recomandate: de Arad, Bistrita, Delicates, Carnichon.

 

Autor: Nonu Călinoiu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: