Bolile cardiovasculare
7 februarie 2022, ora 10:02, in categoria Sfaturi utile
Speranţa de viaţă a francezilor, care este în medie de 74 de ani pentru bărbaţi şi de 82 de ani pentru femei, este una dintre cele mai bune din lume, iar perioada de viaţă lipsită de un handicap creşte în mod constant.
Această viziune globală, aparent optimistă, este susţinută de părerea că francezii au un anumit tip de sănătate, specifică numai lor, având în vedere că în 1996 numai 4,7% dintre ei au declarat că aveau probleme de sănătate.
Totuşi această părere optimistă trebuie temperată printr-o analiză detaliată a cifrelor. În Franţa, mortalitatea prematură datorată tabagismului, accidentelor violente, alcoolismului şi chiar consumului de stupefiante rămâne, ca pentru majoritatea ţărilor occidentale, relativ ridicată.
În acelaşi timp, ţinând cont de îmbătrânirea populaţiei, numărul anual de decese a scăzut de la 11,4/1000 locuitori în 1970, la 9/1000 în 1994.
Deşi continuăm să ne temem de cancer, în realitate el nu se află decât pe locul al doilea în ceea ce priveşte cauza mortalităţii. Morbiditatea şi mortalitatea rămân de fapt dominante de frecvenţa bolilor cardiovasculare, care se fac vinovate de unul din trei decese.
Obligaţi de această constatare, factorii responsabili de sănătate şi autorităţiile publice sunt conştiente că este esenţial să se pună în aplicare o adevărată politică de prevenire a riscurilor cardiovasculare. Dar această necesitate se loveşte încă de multe obstacole: scepticism în ceea ce priveşte rezultatele obţinute, metode prost definite, lipsă de formare a medicilor, etc.
Prevenţia nutriţională, la care s-ar putea recurge cu succes, a fost din nefericire întotdeauna ruda săracă a ansamblului de măsuri: de fapt, în timpul studiilor , medicii generalişti şi chiar cardiologii nu au primit o informaţie adecvată în nutriţie. În loc să recomande măsuri de ordin dietetic, aceştia au fost pregătiţi mai ales să „prescrie un medicament”.
Totuşi, mulţi factori de risc ai bolilor cardiovasculare pot fi reduşi prin reguli alimentare simple, care sunt perfect compatibile cu tradiţia culinară a Franţei, inclusiv cu cea a gastronomiei care rămâne, pe bună dreptate, o prioritate pentru majoritatea francezilor.
Autor: Neguţ Iuliana