Armurariu (Carduus marianus, Argintica de gradina, Scaiul-Sfintei-Marii, Scai-Pestrit)

9 mai 2022, ora 09:00, in categoria Sanatate, Sfaturi utile

Despre Armurariu

Armurariul este o planta bienala intalnita, in general, sub forma cultivata. Originar din zona mediteraneana, armurariul face parte din familia astraceelor. Interesul pentru aceasta planta este determinat, in primul rand, de virtutile sale medicinale, desi in timpurile de demult se folosea in hrana cotidiana a oamenilor. Este o planta iubitoare de mult soare, preferand zonele aproape aride. Ca multe alte plante din zona mediteraneana, armurariul are frunzele mari, cu tepi.

Pentru nevoi medicinale se culeg semintele. Se mai folosesc si frunzele. Din frunze se prepara o tinctura, iar din seminte se fac fainuri, tincturi si extracte.

Intrebuintari medicinale Armurariu

Armurariul este pretuit datorita efectelor sale in tratarea bolilor de ficat, slimarinul fiind capabil sa regleze, sa echilibreze activitatea ficatului. De asemenea, slimarinul are proprietati antitoxice, fiind folosit in caz de toxinfectii alimentare, in intoxicatiile cu medicamente, in intoxicatii chimice, cu metale grele sau cu alte substante daunatoare organismului.

Este cunoscut faptul ca extractele de armurariu combat eficient urmarile alcoolismului. De asemenea, semintele de armurariu sunt un bun tonic cardiac, revigorand sistemul circulator.

Preparatele din frunze sunt recomandate in suferinte de tipul hemoroizilor, varicelor, greturilor.

Indicatii terapeutice pentru armurariu

 • Uz intern:
  • frunzele: ipohondrie, dispepsii, hipertensiune portala, pletora, insuficienta hepatica, hepatite acute, cronice, ciroza hepatica, litiaza biliara, icter, ciroza, menoragii, constipatie
  • semintele: slabiciuni cardiovasculare, hipotensiune

Mod de folosire

 • Uz intern:
  • frunzele: tinctura 2-5 grame pe zi
  • semintele: pulbere 1-2 grame pe zi
  • tinctura: 15 picaturi in putina apa calda, cu 20 minute inaintea celor 3 mese

Denumiri Armurariu

Substante active: silimarin, cnicina

Denumire stiintifica: Carduus marianus
Denumiri populare: argintica-de-gradina, armurar, buruiana-amurarii, crapsunic, scaiul-Sfintei-Marii, scai-pestrit, argintica, scai argintat

 

 

SURSA: ceai.info                                     AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: