Antreprenoriatul, atractiv pentru 70% dintre romani. Aproape jumatate se tem insa de faliment

11 iulie 2014, ora 00:42, in categoria Diverse, Idei de afaceri, Locuri de munca, Multi Level Marketing, Profesia ta

 

Aproape doua treimi (70%) dintre romani au o atitudine pozitiva fata de antreprenoriat, procent in crestere cu 4% fata de anul trecut, insa 45% dintre acestia vad ca principal obstacol in desfasurarea acestei activitati problemele financiare si un posibil faliment, arata Raportul Amway privind antreprenoriatul la nivel global 2013, realizat de GfK.

 

Atitudinea fata de antreprenoriat este mai optimista in randul respondentilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani (79%) si al studentilor (83%). Mai mult, romanii cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani arata un potential antreprenorial ridicat (64%), 61% dintre respondentii cu studii universitare intentionand sa isi deschida propria afacere.

 

Pentru romani cel mai atragator aspect pentru a porni o afacere este reprezentat de perspectiva unui al doilea venit (53%), un rezultat peste media internationala (29%). Romanii stau mai bine la acest capitol chiar si decat SUA (47%), Mexic (45%) si Grecia (45%). Al doilea cel mai important motiv este legat de independenta fata de un angajator si posibilitatea de a fi propriul sef (37%), urmat de implinirea personala si posibilitatea de a-si pune in aplicare propriile idei (23%).

Pe de alta parte, printre obstacolele pe care romanii le au in vedere in momentul in care doresc sa inceapa o afacere se numara teama de esec (60%), procent cu 10% mai mic insa decat media internationala. La aceasta se adauga amenintarea crizei financiare (23%), dezamagirea personala (11%). La polul opus se situeaza studentii, care se tem mai putin de esec (55%).

 

In ceea ce priveste factorii care pot incuraja decizia de a incepe o activitate pe cont propriu, pe primul loc se situeaza finantarea din fonduri publice si imprumuturile pentru start-up-uri (46%), existenta unei educatii antreprenoriale si instruirea competentelor necesare in afaceri (35%), birocratia redusa (33%) si sustinerea din partea familiei si a celor apropiati (15%).

Antreprenoriatul nu este vazut cu ochi buni de clasa politica

 

Potrivit raportului, romanii considera ca antreprenoriatul este privit nefavorabil de catre clasa politica, mass-media si de catre societate. Prin comparatie, media la nivel mondial a tarilor participante in sondaj arata o dispersare de pana 46% in ambele situatii, respondentii declarand ca tara lor trateaza antreprenoriatul, deopotriva, favorabil si nefavorabil.

Romania participa pentru a doua oara in cadrul raportului Amway, realizat anul trecut in premiera la nivel global, in 24 de tari.

 

SURSA : www.wall-street.ro                      AUTOR : NINEL STAMA

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: