Cu dragoste, admiratie si respect, intotdeauna pe 8 martie, sarbatorim Ziua Internationala a Femeii !!!

8 martie 2022, ora 13:01, in categoria Evenimente, Maria Dumitrache

La 8 Martie, în Romania, dar şi în alte multe ţări, se serbează Ziua femeii. Mai mult, în ţara noastră, pe 8 martie nu se sărbătoreşte doar Femeia ci şi Mama.

Am putea spune că Ziua femeii, Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menţionată “Duminica mamei”, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paştelui.

În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat la nivel naţional Femeia în urma unei iniţiative a Partidului Socialist American. Iniţiativa a fost preluată în 1910 şi în Europa, în cadrul Internaţionalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima zi s-a ţinut la 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Cu toate acestea, la momentul respectiv nu s-a stabilit şi o dată anume când se va sărbătorii femeia la nivel internaţional. Decizia s-a luat mai târziu, după Primul război mondial, în cadrul unei Adunări Generale a ONU: 8 martie. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii s-a făcut în 1975, când ONU a proclamat Anul Internaţional al femeilor şi a declarat perioada 1976-1985 Deceniul ONU pentru condiţia femeii. În 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională.

Ziua Internaţională a Femeii mai este sărbătorită (în unele ţări fiind declarată prin lege zi liberă) în următoarele state: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China femeile au liber după-amiază.

8 Martie este prima zi a Primăverii!

***

La mulţi ani, Femeie! La mulţi ani, Mamă!

Autor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: