7 aprilie – Ziua mondială a sănătăţii
7 aprilie 2017, ora 00:10, in categoria Evenimente, Maria Dumitrache
1948: Ziua mondială a sănătăţii. Este aniversată din 1950 şi marchează înfiinţarea, la 7 aprilie 1948, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. A intrat în vigoare Convenţia privind crearea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – OMS, care fost semnată 22 iulie 1946 (New York). Motto-ul Zilei Mondiale a Sănătăţii în 2008 este “Protejând sănătatea de încălzirea globală”, iar cei 193 membri ai OMS urmează să decidă asupra proiectelor de combatere a intensificării bolilor survenite din cauza încălzirii globale la întrunirile programate pentru marcarea evenimentului.
Ziua Mondială a Sănătăţii (World Health Day) se celebrează pe 7 aprilie, dată ale cărei semnificaţii sunt legate de iniţiativa înfiinţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (World Health Organization). OMS are sediul la Geneva şi coordonează programele destinate să rezolve problemele de sănătate şi să permită tuturor să ajungă la un nivel de sănătate cât mai ridicat posibil. Domeniile sale de acţiune sunt: imunologia, educarea în domeniul sănătăţii şi distribuirea de medicamente esenţiale. Este una dintre cele 15 agenţii specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.
În 1948, prima Adunare Mondială a Sănătăţii a simţit nevoia creării unei zile mondiale a sănătăţii, iar din 1950 Ziua Mondială a Sănătăţii a fost celebrată pe 7 aprilie a fiecărui an, scopul acestei zile fiind acela de a creşte nivelul de cunoştinţe la nivel global pe o anumită temă de sănătate şi de a atrage atenţia asupra unei zone prioritare de care să se ocupe OMS. În prezent, organizaţia are 193 de membri, România semnând declaraţia de aderare încă de la înfiinţarea acesteia.
De asemeni, această zi este folosită ca un punct de lansare pentru programe sau proiecte pe termen lung, al căror acţiuni vor continua şi după această zi. În România, Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează din 1995, fiecare an având o temă reprezentativă din punct de vedere al sănătăţii publice la nivel mondial:
1995 – Eradicarea Poliomielitei
1996 – Oraşe mai curate pentru o viaţă mai bună
1997 – Emergenta: Bolile Infecţioase
1998 – Maternitate în siguranţă
1999 – Îmbătrânirea activă face diferenţa
2000 – Siguranţa sângelui începe cu mine
2001 – Sănătatea mentală – Stop Excluderii
2002 – Mişcare pentru sănătate
2003 – Dă forma viitorului vieţii
2004 – Siguranţa circulaţiei
2005 – Fiecare mamă şi fiecare copil contează
2006 – Împreună pentru sănătate
2007 – Mediu sănătos pentru copii
2008 – Protejând sănătatea de încălzirea globală
Pentru acest an, la împlinirea a 60 de ani de la înfiinţare, OMS a pregătit o serie de evenimente în întreaga lume, care au ca temă “Sănătatea noastră, viitorul nostru”. De asemenea, OMS organizează o expoziţie foto care prezintă în imagini activitatea desfăşurată în cei 60 de ani de şi reuşitele din tot acest timp, cum ar fi descoperirea vaccinului poliomielitic, programele antitabac, eradicarea mai multor boli care în secolul precedent au dus la moartea a mii de oameni, programe de sănătate etc. Expoziţia este prezentată publicului în dată de 7 aprilie, la sediul din New York al OMS.
Sursa:
emaramures.ro
Autor: Maria Dumitrache