12 octombrie – Istoricul zilei

12 octombrie 2015, ora 01:12, in categoria Evenimente

Sfinţii Mucenici Prov, Tarah şi Andronic

Aceşti sfinţi au trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305). Pentru că au mărturisit că sunt creştini şi au refuzat să se închine idolilor păgâni, Prov, Tarah şi Andronic au fost ucişi în chinuri groaznice.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Cuviosului Cosma Aghiopolitul, episcopul Maiumei; a Sfintei Muceniţe Domnina; a Sfintei Muceniţe Anastasia, fecioara; a şaptezeci de sfinţi mucenici; a Sfântului Teodot, episcopul Efesului; a Sfintei Muceniţe Malfeta; a Sfintei Muceniţe Anthia; a Sfinţilor Mucenici Iuventim şi Maxim; a Sfântului Iason, episcopul Damascului, şi a Sfinţilor Andromah şi Diodor.

*

Zile de naştere :

1968 – Daniela Gyorfy, cântăreaţă română

- s-a născut la Bucureşti, este o cântăreaţă română de origine maghiară. A urmat cursurile liceului George Enescu și apoi Școala Populară de Artă.
- Daniela Gyorfi este una dintre cele mai cunoscute cântăreţe de muzică de petrecere, remarcându-se de-a lungul carierei prin talentul său, dar şi prin atitudinea sa, fiind lipsită de inhibiţii.
- în 1991 a avut loc prima sa apariţie din cariera muzicală. A participat la Festivalul de la Mamaia unde a obţinut premiul al II-lea la secţiunea Interpretare. Artista are în spate o carieră de peste 15 ani, timp în care a avut concerte atât în ţară cât şi în străinătate. A lansat de-a lungul carierei câteva albume, şi a avut multe melodii care au ajuns hit-uri. Daniela a cochetat şi cu televiziunea, prezentând la OTV emisiunea “Manele de Top”. A mai fost curtată şi de postul Acasa TV, care au vrut să o distribuie într-unul din telefilmele difuzate în emisiunea Mihaelei Tatu.

- Daniela Gyorfi a cucerit publicul prin melodiile sale, reuşind să se reinventeze pe plan muzical, trecând cu uşurinţă de la muzica disco a anilor ’90 la muzica de petrecere. Este una dintre cele mai talentate cântăreţe de pe meleagurile noastre, care a ştiut prin muzica ei să aducă un strop de voie bună, intrând astfel în sufletele miilor de fani care o aplaudă la scenă deschisă.

La mulţi ani, Daniela !

1954 – s-a născut Delia Brânduşescu, sculptoriţă româncă (n. Arad)
1951 - s-a născut Peter Goldsworthy, scriitor australian
- a câștigat numeroase premii literare pentru operele sale variate ce includ: nuvele, poezii, romane și librete.

1935 – s-a născut Luciano Pavarotti, celebru tenor italian (d. 06.09.2007)

- s-a născut la Modena, în Italia, într-o familie de brutari. În copilărie era pasionat de sport, practicând asiduu fotbalul, tenisul şi călăria.
- a studiat apoi pedagogia la „Scuole delle Magistrale“ din Modena, fiind profesor pentru doi ani de zile la Şcoala Populară din localitate. Ulterior, a urmat studii muzicale la Arrigo Pola şi Ettore Campogalliani din Mantua.
- debutul în prestigioasa carieră muzicală ce avea să urmeze s-a produs în anul 1961, pe scena Operei Reggio Emilia, cu rolul Rodolfo, din opera „Boema“ de Giaccomo Puccini. În 1965, a fost partenerul Joanei Sutherland în „Lucia di Lammermoor“, pentru prima oară pe o scenă americană. Un an mai târziu, a debutat în „I Capuletti e di Montecci“ de Bellini, pe scena Scalei din Milano, iar în 1968, a interpretat din nou rolul lui Rudolf în opera „Boema“, de data aceasta la Metropolitan, în New York. În 1986, a cântat, pentru prima oară, pe o scenă din China, iar la 3 mai 1990 a debutat la Moscova.
- Luciano Pavarotti a fost iniţiatorul seriei de spectacole „Pavarotti şi prietenii“, organizată în scopuri caritabile. A cântat pe marile scene ale lumii alături de voci consacrate aparţinând tuturor genurilor muzicale. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Bryan Adams, Jon Bon Jovi, Boyzone, U2, Mariah Carey, Eric Clapton, Joe Cocker, Gloria Estefan sau Elton John. De-a lungul carierei a jucat şi în filme: „Yes Giorgio“ – 1981 şi „Rigoletto“ – 1982, a scris câteva cărţi cu tentă autobiografică, printre care celebrele „Povestea mea“ (1981) şi „Grandissimo Pavarotti“ (1986). Faima mondială a cunoscut-o alături de tenorii spanioli Placido Domingo şi Jose Carreras, în seria de concerte „The Three Tenors“.

- primul concert al marelui tenor în România a avut loc pe 11 august 1999. Organizat cu ocazia „eclipsei de soare a Mileniului“, concertul susţinut de Pavarotti s-a desfăşurat la Bucureşti, pe scena modulară din Piaţa Constituţiei.

1896 – s-a născut Eugenio Montale, poet italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1975, iniţiatorul poeziei ermetice italiene (“Oase de sepie”, “În timpul nostru”) (d.12.09.1981)
1891 – s-a născut Arthur Hays Sulzberger, publicist american, director al prestigiosului cotidian “New York Times” în perioada 1935–1961 (d.11.12.1968)
1860 – s-a născut Elmer Ambrose Sperry, inventator american al busolei giroscopice precum şi al pilotului automat utilizat pe navele marine (d.16.06.1930)

1537 – s-a născut Regele Eduard al VI-lea al Angliei (d. 1553)

- Eduard a fost al treilea monarh al dinastiei Tudorilor și primul conducător al Angliei care a fost crescut ca protestant.
- a fost fiul regelui Henric al VIII-lea și al celei de-a treia soții, Jane Seymour. În întreg regatul, oamenii au salutat nașterea unui moștenitor pe linie masculină, în biserici s-a cântat Te Deum. Jane care părea că se recuperează rapid după naștere, a trimis scrisori presemnate prin care anunța nașterea unui prinț. Eduard a fost botezat la 15 octombrie. Sora sa, prințesa Mary i-a fost nașă iar prințesa Elisabeta a transportat mirul sau hainele de botez. A fost proclamat Duce de Cornwall și Conte de Chester. La 23 octombrie, la unsprezece zile după nașterea fiului său, starea sănătății reginei Jane Seymour s-a înrăutățit brusc, ca urmare a unor complicații postnatale (febră puerperală), iar regina a murit noaptea următoare.
- în ciuda faptului că a domnit doar şase ani, Edward VI a reuşit să ducă Anglia pe calea protestantismului. La încoronarea lui Eduard al VI-lea din Catedrala Westminster Abbey, în februarie 1547, arhiepiscopul de Canterbury – Thomas Cranmer – l-a rugat pe regele de doar nouă ani să urmeze exemplul lui Iosia, regele antic al lui Iuda: acela de a distruge idolatria şi de a-l venera pe Dumnezeu.

*

Au încetat din viaţă:

 

1981 – Agatha Grigorescu Bacovia ( soţia poetului George Bacovia, poetă, prozatoare, memorialistă (n.08.03.1895)


- este al cincilea şi ultimul copil al Mariei (născută Atanasiu) şi al lui Şerban Grigorescu, comerciant. După absolvirea şcolii primare în oraşul natal, îşi continuă studiile la Institutul de Educaţie Integrală din Bucureşti, pe care îl părăseşte în 1915, pentru a se angaja funcţionară la Societatea de Asigurare „Agricola”, apoi la Creditul Funciar Urban şi la Casa de Export-Import.
- în 1923 se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, specialitatea limba română, unde în 1926 îşi susţine examenul de licenţă, primind menţiunea magna cum laude. Debutează în revista „Scena” (1918), sub semnătura Agatha Gr., cu poemul în proză Când n-oi mai fi, şi editorial, cu volumul de versuri Armonii crepusculare (1923).
- desfăşoară o îndelungată carieră didactică (1927-1950), printre instituţiile de învăţământ la care a predat numărându-se Şcoala Normală „Elena Doamna”, liceele „Carmen Sylva”, „Regina Maria”, „Gheorghe Şincai”, toate din Bucureşti. Colaborează la revistele „Cultura poporului” (Cluj), „Ateneul cultural” (Bacău), „Răsăritul”, „Viaţa nouă”, „Steaua”, „România literară” etc.
- în 1926 se află printre scriitoarele care o susţin pe Adela Xenopol, sora istoricului A.D. Xenopol, să editeze „Revista scriitoarelor”. În 1928 se căsătoreşte cu poetul George Bacovia, iar după moartea acestuia, în 1957, va conduce Cenaclul „George Bacovia” de la Bacău şi Muzeul Memorial „George Bacovia” din Bucureşti.
- numeroasele cărţi de poezie publicate de Grigorescu-Bacovia – Armonii crepusculare (1923), Muguri cenuşii (1926), Pe culmi de gând (1934), Lumină (1965), Cu tine, noaptea (1969), Efluvii (1977), Şoaptele iubirii (1979) – exprimă o personalitate lirică definită de un simbolism delicat, eteric şi temperat, aflat la confluenţa poeziei meditative cu cea de tip intimist.

1863 - Andrei Mureşanu, poet, creatorul marşului revoluţionar de la 1848 (n. 1816)


1777 – Grigore al III-lea Ghica, domnul Moldovei (1764–1767; 1774–1777), a fost ucis, la Iaşi, din porunca unui trimis al sultanului, fiind bănuit de Poartă că întreţinea legături cu Rusia şi aflându–se în conflict cu boierii, cărora nu le satisfăcuse integral cererile de clacă sporită.
- Grigore III Ghica, domn al Moldovei (1764-1767 şi 1774-1777) şi al Ţării Româneşti (1768-1769). S-a remarcat ca un bun administrator, organizând o mai bună colectare a taxelor, modernizând oraşul Iaşi prin introducerea apei potabile şi întemeierea unei manufacturi de postav. În politica externă, a încercat să se opună anexării Bucovinei decătre Austria (1775), fiind în cele din urmă ucis de turci la instigarea austriecilor.
- trupul domnitorului se află şi astăzi înmormântat în Biserica Sf. Spiridon din Iaşi.

1996 – René Lacoste, celebrul producător de echipament sportiv
1971 – Dean Gooderham Acheson, om politic american, secretar de stat (1949-1952) şi consilier pentru patru preşedinţi, principalul artizan al politicii externe a Statelor Unite în perioada Războiului Rece de după al doilea Război Mondial (n.11.04.1893)
1969 – Sonja Henie, patinatoare americană de origine norvegiană, campioană mondială la patinaj între 1927- 1936. Este considerată cea mai mare patinatoare a tuturor timpurilor (n.08.04.1912)
1965 – Paul Hermann Müller, biochimist elveţian, laureat al Premiului Nobel (n. 1899)
1924 – Anatole France, autor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1921 (”Insula Pinguinilor”, ”Crima lui Sylvestre Bonnard”) (n.16.04.1844)
1870 – Robert Lee, general american, comandantul armatei sudiste în timpul Războiului de secesiune (n. 1807)
1576 – Maximilian al II-lea, împărat roman (n. 1527)
- a fost un împărat al Sfântului Imperiu Roman între anii 1564–1576.
- el a fost încoronat la 14 mai 1562 în Praga ca rege al Boemiei și în același an, la 24 noiembrie, ales la Frankfurt am Main ca rege romano-german.
- la 16 iulie 1563 va fi încoronat la Presburg ca rege al Ungariei, iar după moartea tatălui său Ferdinand I va urca pe tronul Sfântului Imperiu Roman.

1492 – Piero della Francesca, pictor italian
0642 – Papa Ioan al IV-lea
- Papa Ioan al IV-lea s-a născut în Dalmatia, fiind fiul lui Venantius. Se pare că a făcut eforturi pentru a-i converti pe slavii care au invadat Dalmatia în perioada pontificatului său.

0638 – Papa Honoriu I
- numele lui înseamnă “cel Onorific”. Se spune că în timpul pontificatului său ar fi avut loc o activitate intensă de misionare. La fel, se pare că din timpul lui se trage sărbătoarea Ridicării Sfintei Cruci.
- pentru poziția lui permisivă față de monoteleți, al III-lea Conciliu de la Constantinopol l-a pedepsit la 40 de ani după decesul lui cu anatema ( o formulă de blestem folosită pentru prima dată de Pavel (Galateni 1,8, Corinteni 16,22), mai târziu de biserică, cu ocazia excomunicărilor).
322 î.e.n. – Demosthenes, strălucit orator şi politician din Grecia Antica; s-a sinucis.

*

1946 - A fost înfiinţat Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon”, din Bucureşti
1944 – Municipiul Oradea a fost eliberat de către unităţi militare româneşti şi sovietice, de sub ocupaţia maghiară fascistă. Ziua oraşului – Toamna orădeană.


1940 – Intrarea trupelor germane în România, pe baza „garanţiilor“ din 30 august 1940 privind noile graniţe.
1903 – S-a inaugurat clădirea Facultăţii de Medicină din Bucureşti.
1863 – A fost format guvernul condus de Mihail Kogălniceanu. A fost perioada marilor reforme din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859–1866).
1808 – Napoleon I şi Alexandru I semnează convenţia prin care Rusia anexează Moldova şi Ţara Românească.
1595Ştefan Răzvan, domn al Moldovei, ocupă Bucureştiul.
- Ștefan Răzvan este citat ca una din puținele figuri ale istoriei românilor care să fi fost de origine țigănească.
- fiul unui țigan musulman care emigrase către Moldova din Imperiul Otoman și al unei femei moldovence[1], a servit în mod probabil în armata regelui Henric al IV-lea al Franței, apoi în armata poloneză. Înainte de a accede la tron era comandantul gărzii lui Sigismund Báthory[necesită citare] și avea titlul de hatman.
- a luptat alături de Mihai Viteazul și Sigismund Báthory împotriva turcilor otomani.
1449 – Bătălia de la Tămăşeni, pe Siret. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II–lea devine domn al Moldovei.

*

2005 – A fost lansată a doua misiune chineză cu oameni la bord, Shenzhou 6, pentru 5 zile pe orbită
2001 – ONU şi secretarul său, Kofi Annan, au primit Premiul Nobel pentru Pace
1999 – Kofi Annan a anunţat că, odată cu naşterea unui băiat la Sarayevo, populaţia lumii a ajuns la 6 miliarde
1999 – Pakistan – lovitura de stat. Guvernul lui Hawaz Sharif este acuzat de politici egoiste
1992 – Sigilarea „Capsulei mileniului” conţinând o colecţie numismatică spaniolă ce marchează a 500–a aniversare a descoperirii Americii, precum şi diverse texte de Cristofor Columb (va rămâne închisă până la 12.10.2492).
1968 – Se deschide a XIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară din Mexico City, Mexic; România a obţinut 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz)
1964 – Sovieticii au lansat Voskhod I în spaţiu, prima navă spaţială capabilă să transporte trei persoane pe orbita Pământului.
1938 – Au început filmările la celebra producţie cinematografică „Vrăjitorul din Oz”

1960 – Guineea Ecuatorială – Ziua naţională
1933 – Ministerul Justitiei din SUA hotărăşte să deschidă penitenciarul federal de pe insula Alcatraz
1910 – A fost descoperit, în catedrala din Aachen, sarcofagul cu rămăşiţele împăratului Otto al III-lea (Sfântul Imperiu Roman) (980-1002)
- fost cel de-al patrulea conducător al dinastiei saxone sau Ottoniene, fiul lui Otto al II-lea și al reginei Theophanu, nepoata Împăratului Bizantin Ioan I Tzimisces. A fost încoronat Rege al Germaniei în 983 la moartea tatălui său și încoronat în Catedrala din Aachen în 983 la vârsta de 3 ani. Henric al II-lea de Bavaria, fratele lui Otto cel Mare, a încercat cu ajutorul regelui Franței să obțină regența, dar în cele din urmă aceasta revine mamei sale. Aceasta nu continuă politica imperialistă a soțului său, ci caută să întărească relația dintre Biserică și Imperiu. La moartea mamei sale în 991, bunica lui Otto, Adelaida de Italia a devenit regentă până la majoratul acestuia în 994.
- politica sa era de resuscitare a gloriei trecute a Romei antice, cu el în fruntea unui stat teocratic. În 996 vine în Italia pentru a înnăbuși o serie de revolte și este încoronat Rege al Italiei la Pavia și Împărat la Roma pe data de 21 mai. În anii următori s-a implicat în lupta dintre Papa Grigore al V-lea și Antipapa Ioan al XVI-lea. Își stabilește reședința la Roma și a resuscitat o serie de cutume romane și bizantine în cadrul curții sale. În anul 1000 consfințește încoronarea lui Ștefan I ca Rege al Ungariei.
- în 1002, moare în condiții ciudate în timp ce se întorcea spre Roma dintr-o campanie împotriva rebeliunii din Tibur. A fost urmat de către Henric II, fiul lui Henric al II-lea de Bavaria, ultimul membru al dinastiei Ottoniene.
1897 – În Rusia s-a jucat primul meci de fotbal
1823 – Scoţianul Charles MacIntosh a pus în vânzare primele pelerine de ploaie
1810 – Primul festival Oktoberfest: Cetăţenii din München au fost invitaţi să se bucure de celebrarea căsătoriei prinţului Ludwig I. de Bayern cu prinţesa Therese von Sachsen-Hildburghausen

1492 – Ziua naţională a Regatului Spaniei. „Ziua Hispanităţii“ (în amintirea descoperirii Americii de către navigatorul genovez Cristofor Columb, la 12.X.1492).
- la 12 octombrie 1492, Cristofor Columb descoperea America, punând bazele unei legături ce avea să se dezvolte rapid între europeni şi populaţia indigenă din noul continent. Spania începea procesul de colonizare în emisfera vestică, ajungând, după trei secole, un mare imperiu care cuprindea America Centrală, o bună parte din America de Sud şi Mexic. Chiar dacă, de-a lungul secolului al XIX-lea, Spania a pierdut treptat coloniile sale din America în urma unor mişcări de independenţă, culminând cu Războiul Spaniol-American, 12 octombrie a rămas în istoria ţării ca un moment important, cu un impact asupra evoluţiei naţiunii spaniole.
- Columb s-a născut la Genova, în Italia, în anul 1451. Tatăl său a fost țesător și se presupune că fiul său Cristofor a intrat în acest comerț de mic copil. Informații despre începutul carierei sale de navigator sunt nesigure.
- la mijlocul anului 1470 a efectuat prima sa călătorie spre insula Chios, situată în Marea Egee. În 1476, Columb a navigat cu un convoi spre Anglia. În timp ce se afla în dreptul coastei Portugaliei convoiul a fost atacat de pirați și nava pe care se afla Columb s-a scufundat, însă acesta a înotat până la țărm și a găsit adăpost la Lisabona. Stabilindu-se acolo, unde fratele său Bartolomeu era cartograf, Cristofor s-a căsătorit în 1479 cu fiica guvernatorului insulei Porto Santo. Unicul copil al lui Cristofor Columb din această căsătorie, Diego, s-a născut în 1480.
- bazându-se pe informațiile acumulate de-a lungul călătoriilor sale și studiind cărțile și hărțile din vremea sa, Cristofor a ajuns la concluzia că Pământul este cu 25% mai mic decât se credea până atunci. Pornind de la această premiză, Columb credea că se poate ajunge în Asia mai repede, navigând spre vest. În anul 1484, și-a prezentat ideile lui João al II-lea, regele Portugaliei, cerând finanțare pentru o călătorie spre vestul Oceanului Atlantic. Propunerea sa a fost respinsă de către o comisie regală maritimă.
- puțin timp după aceasta, Columb s-a mutat în Spania unde planurile sale au câștigat suportul unor persoane foarte influente, aranjându-se astfel o audiență în 1486 la Isabella I, regina Castiliei.
- tot în acest timp, a cunoscut-o pe Beatriz Enriquez, care a devenit apoi amanta sa și mama celui de-al doilea fiu, Ferdinand Columb.
- în Spania, ca și în Portugalia, comisia regală i-a respins planul. Cristofor Columb a continuat însă să caute ajutor și, în sfârșit, în aprilie 1492 insistența sa a fost recompensată: Ferdinand al V-lea, regele Castiliei, și regina Isabella au fost de acord să sponsorizeze expediția.
- în fiecare an, pe data de 12 octombrie, spaniolii se îmbracă în haine de sărbătoare pentru a celebra cum se cuvine ceea ce ei numesc, Dia da Hispanidade – Ziua Hispanităţii.
- ceremonia oficială de comemorare a descoperirii Americii constă într-o paradă militară ce are loc în Madrid, capitala ţării, ceremonie prezidată de Regele Spaniei şi de Preşedintele Guvernului spaniol.

Surse:
historia.ro
ziarullumina.ro
crispedia.ro
wikipedia.ro

 

Autor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: